BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A határon túli magyar emlékek védelmére 186 milliót fordított a külügy

A külföldi magyar emlékek megőrzésére a betervezett évi 5-5 millió forint helyett a kormányzat 2011-ben 8 millió, 2012-ben 143 millió, míg az idén 35 millió forintot fordított a központi költségvetésből.

Az elmúlt három évben a külföldi magyar emlékek megőrzésére a betervezett évi 5-5 millió forintot jelentősen meghaladó összegeket fordítottunk – közölte a parlament honlapján a külügyminiszter. Martonyi János leírta, hogy 2011-ben 8,07 millió forintot, majd 2012-ben – a magyar EU elnökség takarékos megrendezésének köszönhetően – összesen 143,623 millió forintot, míg 2013-ban pedig 35 millió forint költségvetési támogatást tudtak erre a célra fordítani a folyamatban lévő projekteket is beleértve. A tárcavezetőt Szávay István kérdezte arról írásban, hogy „mely külföldi magyar emlékeket őrizte meg a kormány az elmúlt három évben?” A jobbikos honatya arra emlékeztetett, hogy erre évek óta változatlan 5 millió forint szerepel a költségvetésben.

Martonyi közölte, hogy külföldi magyar emléknek tekintenek minden olyan emlékhelyet, emlékművet, műemléket, (mely lehet épület, park, temető, szobor stb.) amely halárainkon túl a magyar történelemhez kötődik, a magyarságra utal, vagy a Magyarországgal való kapcsolatokról tanúskodik. A Külügyminisztérium által nyújtott támogatás is főként – de nem kizárólagosan – ez utóbbiak megőrzését, felújítását szolgálta.

A külügyminiszter által mellékelt táblázat szerint idén Szerbiában a csúrogi razzia áldozatai emlékére múzeummá alakítandó „Topalov-raktáron” végzett építési, átalakítási munkálatokat támogatták.

Tavaly például Bulgáriában Kossuth Lajos vidini házának tetőszerkezetének létrehozását és felújítását támogatták. Romániában felújították Misztótfalun a Misztótfalusi Kis Miklós Gyűjtemény épületét, Nagyváradon 1956-os emlékparkot létesítettek. Székelykeresztúron világháborús emlékhelyet létesítettek, Csíkszeredán a Székely hadosztály kapott emléktáblát, Fehéregyházán a Petőfi-emlékhelyet fejlesztették. Ukrajnában, Beregszászon a zsinagóga tetőszerkezetét újították fel, valamint helyreállították a megrongált Vereckei Honfoglalási Emlékművet. Lengyelországban, Varsóban Petőfi Sándor mellszobrot állítottak fel. Koszovóban egy osztrák-magyar katonai temetőt állítottak helyre. Szlovákiában Madách Imre alsósztregovai síremlékét restaurálták. Szerbiában, Magyarkanizsán az 1944-es és 1945-ös vérengzések áldozatainak emeltek domborművet. Horvátországban, Csúzán Ács Gedeon tábori lelkész nyugvóhelyét újították fel. Macedóniában, Prilepben a magyar katonai sírokat tették rendbe. Szlovéniában, Ljubljanában Rostás Pál huszár szobrát újították fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.