BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az úszás a legkiemeltebb

A kiemelt sportágak közül az úszás fogja a legnagyobb támogatást kapni az államtól, 2020-ig összesen 14,1 milliárd forintot.

„A 16 kiemelt sportág közül eredményessége miatt az úszás kapja a legmagasabb támogatást 2020-ig, a 135 milliárd forintból 14,157 milliárdot” – közölte a sportért és ifjúságért felelős államtitkár. Simicskó István az úszás sportágfejlesztési koncepciójának bemutatásán elmondta: a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) az idén már 639 millió forinthoz juthat, míg jövő júniusig a 16 sportágnak járó 12,5 milliárdból 1,7 milliárd forint jut az úszásnak.

"Eddig mintegy 300 millió forintból gazdálkodhattunk évente, most ennek majd a 4-5-szörösét kapjuk, ami óriási lehetőség” – nyilatkozta lapunknak a MÚSZ főtitkára. Szabó Tünde elmondta, hogy a már megkapott támogatás kétharmadát a műhelyeknek jutatták el, s jelentős összeget fordítanak versenyeztetésre és edzőtáborokra fordítják.

A mintegy 130 tagegyesület közül idén 69-et tudtak támogatni az eredményességi mutatóik alapján. A „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” nevet viselő akadémiai programra idén több mint 100 millió forint jut, a legjobb fiatal (Aranyjelvényes) úszók tehetséggondozására 113 millió, a regionális utánpótlás-nevelésre, edzőtáborokra 185 milliót fordíthatnak.

Szabó elmondta, hogy 5 éves kortól minél több gyereket tanítanának meg úszni, egy kiválasztási rendszerrel más sportágaknak is átadhatják őket. A legtehetségesebbekkel akadémiai rendszerben foglalkoznának. A képzési programban hét régióközpont alakult, ahol a klubokból begyűjtik a tehetségeket. Az évente többmilliós támogatást kapó központok Győrben (az új uszoda felépüléséig Szombathelyen), Székesfehérvárott, Kaposváron, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben, Egerben, illetve Budapesten (a nagylétszám miatt itt Százhalombatta is besegít) lesznek.
Az állami támogatásból több uszodát is felújítanának, például Budapesten az egyik legfontosabb szakmai bázist, a Kőér utcait. Idén 230 millió forintot, jövőre ennek a dupláját fordíthatják rekonstrukciókra. Jövőre és 2015-ben tanuszoda fejlesztésre a központi költségvetés 3-3 milliárd forintot tervez még.

Az eddig a feltételeihez képest felülteljesítő úszás a kormány támogatásának köszönhetően óriási lehetőséget kapott, tehát most "bajban vagyunk", mert a feltételek hirtelenjében csodálatosak lettek – nyilatkozta lapunknak a MÚSZ elnöke. Gyárfás Tamás szerint az uszodákra nem pazarlás költeni a pénzeket, mert, ha nem is lesz mindenkiből bajnok, itt egészséges fiatalokat nevelnek. Elmondta: korábban extra programokat kellett kitalálni az idelátogató küldöttségeknek, hogy ne legyen idejük az uszodába látogatni azok állapota miatt.

„A 2021-es vizes vb egyik helyszínének, a Dagály területén megépülő uszodakomplexumnak a tervezett költsége 60 millió dollár, amire a magyar kormány, mint minden egyéb más rendezéssel kapcsolatos költségre, garanciát vállalt” – közölte Gyárfás, a nemzetköz szövetség, a FINA alelnöke. A Dagály jelenlegi létesítményeit felújítják, csakúgy, mint a két kilométeres körzetben lévő Császár-Komjádi, valamint a Margitszigeten lévő Hajós-Széchy uszodákat is már a jövő évi vízilabda Eb-re. A leendő edzéshelyszínek közé bekerülhet a Tüskecsarnokhoz kapcsolódó új uszoda és az Istvánmezei úti új létesítmény.

Gyárfás elmondta, hogy vb-re elsősorban azért pályáztak, hogy felépülhessen az új uszodakomplexum, mely a vb alatt 18 ezer férőhelyes lesz. Már a 2017-es junior vb-re elkészülne 6000-es kapacitással, mindkét verseny vállalása jelentős előny volt a 2021-es vb-re pályázó többi országgal szemben. A 2021-es vb után közvetlenül egy szenior világbajnokságot, Masters vb-t rendeznek Budapesten. Tavaly az olaszországi Riccionéban 14,6 ezer versenyző állt rajthoz, velük együtt közel 40 ezren voltak a versenyen, a többség a családtagjaival érkezett. Gyárfás szerint a két rendezvény tömegeket vonz majd, igen jelentős jegybevétel várható, meg fog ugrani a vendégéjszakák száma, és a fogyasztás is. A 2021-es vb rendezése így összességében rentábilis lehet.

Hazacsábítanák a külhoni edzőket

A kiemelt sportágakban 154 edző került be a kiemelt edzői programba, a legtöbben az úszásból, összesen 17-en. A szakembereket az elmúlt olimpiai ciklus eredményei közül választották ki. Az első kategóriában nettó 650 ezer és egymillió forint közötti, míg a negyedik kategóriában 200-400 ezer forint közötti havi jövedelmet kaphatnak Jelenleg több nemzetközileg is elismert szakember dolgozik külföldön világklasszikusokkal. Az úszó szövetség főtitkára, Szabó Tünde lapunknak elmondta: többeket haza szeretnének csábítani, s ezzel kapcsolatban tárgyalások is vannak. Tőrös Károly például 48 év után tért haza Dél-Afrikából, s lett az utánpótlás szövetségi kapitánya.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.