BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország válaszra készül, ha az EU és az USA megbünteti

Oroszország közölte az Egyesült Államokkal, hogy elfogadhatatlannak tartja a krími viszály miatt ellene hozott nyugati szankciókat, és azzal fenyegetőzött, hogy a szankcióknak "következményei lesznek".

A figyelmeztetést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tette, amikor telefonon felhívta John Kerry amerikai külügyminisztert. Miután Lavrov beszélt Kerryvel, az orosz külügyminisztérium közleményt hozott nyilvánosságra arról, hogy a krími lakosok "demokratikusan döntöttek, a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával összhangban, amit Oroszország elfogad és tiszteletben tart." Az orosz külügyminisztérium azt nem közölte, hogy a nyugati szankcióknak milyen következményei lehetnek.

A Handelsblatt, a német üzleti körök lapja arról számolt be, hogy Putyin elnök tegnapi beszéde óta emelkednek a moszkvai tőzsdén a kurzusok. Az RTS-index, amely a részvények dollárban jegyzett kurzusának alakulását jelzi, valamint a Micex-index, amely a részvények rubelben jegyzett árfolyamának alakulását tükrözi, több mint négy százalékkal emelkedtek tegnap délután óta. Ám aggódó hangok is hallatszanak. A Handelsblatt idézte Timothy Asht, a Standard Bank szakértőjét, aki kijelentette: "Még mindig hajlok arra, hogy azt feltételezzem, a válság egyáltalán nem ért véget." Szerinte az Egyesült Államok még szigorúbb intézkedésekre lenne kész. Viszont Oleg Dushin, a Zerich Capital elemzője azt gyanítja, hogy a moszkvai kurzusemelkedés orosz befektetők hazafiasságát tükrözi.

A Ria Novosztyi ugyanakkor Dmitrij Peszkovot, Putyin szóvivőjét idézte, aki szerint az Egyesült Államok és az EU Oroszország elleni gazdasági szankciói esetén más partnerekre fognak átállni. "A világ nem egypólusú, más gazdasági partnerekre fogunk koncentrálni" - figyelmeztetett Peszkov, aki szerint Oroszország szeretne továbbra is jó kapcsolatokat fenntartani az EU-val és az Egyesült Államokkal. "Különösen az EU-val, mert az Európai Unió a legfontosabb gazdasági, befektetési és kereskedelmi partnerünk. A gazdasági egymásra utaltságunk pedig jó kapcsolatokat feltételez."

A The Moscow Times című moszkvai lap pedig arról számolt be, hogy Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere, Aliser Uszmanov eladta az Apple-ben és a Facebookban lévő részvényeit, és arra fókuszál, hogy az amerikai cégek helyett kínai technológiai vállalatokba és az orosz belföldi piacba fektessen be. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.