BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrán nyugdíj jár, de rubelben a krími nyugdíjasoknak

Rubelben folyósítják a Krímben élő nyugdíjasok járadékát – jelentette be Rusztam Temirgalijev első miniszterelnök-helyettes.

A kétszázezer érintett készpénzben kapja meg az ellátást, mivel az ukrán bankok korlátozzák a félszigeten működő bankjegykiadó automatákból felvehető pénz összegét. A nyugdíjasok az eddigi ellátásnak megfelelő összegre számíthanak – az Itar-Tassz hírügynökség szerint az orosz nyugdíjhivatal két-három hónapon belül számolja ki az oroszországi szabályok szerint a nyugdíjat. A Krímben hétfőtől hivatalosan két fizetőeszköz van érvényben párhuzamosan, az ukrán hrivnya és a rubel.

Az orosz energiaügyi minisztérium egy illetékese tegnap arról beszélt: Oroszország kész támogatást nyújtani a Krímnek az orosz áram vásárlásához. Ukrajna és a Krím jelenleg egy áramhálózati rendszerhez tartozik és a Krímnek juttatott áram díját is ennek alapján számolják. Moszkva akkor nyújtana segítséget, ha a szükséglet 80 százalékát biztosító Ukrenergo exportáron adná a villamos energiát, kipótolnák a többletárat.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn arról beszélt, hogy Oroszország megszünteti a Krím egyoldalú áramfüggőségét Ukrajnától, hőerőműveket épít, illetve a térséget az orosz áramhálózathoz kapcsolná. A Medvegyev által vázolt kapcsolódás a Reuters szerint 200-300 millió dollárba kerülhet.

Furcsa halál

Agyonlőtték keddre virradóra az ukrán ultranacionalista Jobboldail Szektor egyik vezetőjét. A Szasko Bilij néven ismert Olekszandr Muzicsko holttestét egy nyugat-ukrajnai faluban találták meg, halálának körülményeiről ellentmondó hírek láttak napvilágot. az UNIAN hírügynökség szerint ismeretlenek lőtték le egy kávéházban, az ukrán belügyminiszter-helyettes ugyanakkor arról beszélt, Muzicskót egy rendőri alakulat tagjai lőtték le.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.