BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tucat halott a kínai merényletben

Legalább 31 halottja és több mint 90 sérültje van egy az északnyugat-kínai Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban csütörtökön végrehajtott robbantásos merényletnek - jelentette a kínai média.

A tanúk elmondása szerint az autók, amelyekből robbanóanyagokat dobáltak ki, helyi idő szerint nem sokkal reggel 8 óra előtt hajtottak bele a tömegbe. A sérülteket kórházba vitték, az Urumcsi belvárosában lévő helyszínt lezárták, megerősítették a rendőri jelenlétet. A piac felől több helyről is gomolygó füst látható.

Kínában az elmúlt időben terrorcselekmények sorát követték el, két pályaudvari merényletben többtucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsérültek. Az ország több nagyvárosában fokozták a készültséget. A hatóságok szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek.

 Hszincsiangban éppen szerdán jelentették be, hogy a régióban az utóbbi kevesebb mint két hónapban 39 embert ítéltek különböző időtartamú, 15 évet is elérő börtönbüntetésre terrorizmussal összefüggésbe hozható szélsőséges vallási tevékenység, videók terjesztése, fegyvergyártás miatt.

Hszincsiangban hosszú évek óta fegyveres akciókkal, esetenként terrorcselekményekkel hívják fel magukra a figyelmet ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok is, illetve a terület elszakadását hirdetők. A muszlim vallású ujgur népcsoport tagjai - az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai - jelenleg a terület népességének megközelítően 45 százalékát adják.

Nem maradhatott el az odaszúrás a külföldnek és az internetnek sem: a térségi felsőbíróság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a "hazai és külföldi szeparatisták" újabban az internet adta kommunikációs lehetőségeket kihasználva, valamint mobil adathordozók felhasználásával ösztönzik terrorcselekmények elkövetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.