BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A II. világháború óta nem volt ennyi menekült

A II. világháború óta nem volt annyi menekült, mint jelenleg, közel 50 millió ember, akiknek mintegy fele gyermek.

Tavaly 51,2 millió ember kényszerült otthona elhagyására, 6 millióval több, mint az előző évben – áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tegnap közzétett jelentésében. A menekültek világnapján Genfben António Guterres, az UNHCR vezetője közölte, hogy a II. világháború óta először lépte át az 50 milliót a különböző konfliktusok elől menekülő emberek száma világszerte, közülük 25 millió volt a gyermekek száma. Tavaly rekordszámú, 25 ezer 300 kísérő nélküli gyerek kért mendekéet a világ 77 országában.
A mintegy 50 millió emberből 16,7 milliónak kellett külföldre menekülnie. Jelenleg 1,2 millió embernek van még függőben, főként a fejlett országokban benyújtott menedékkérő kérelme. Tavaly 2,5 millió fő volt azoknak a száma, akik először voltak kénytelen átlépni országuk határát. A menekültek több mint felét az afgánok, a szíriaiak és a szomáliaiak teszik ki. Szíriából eddig mintegy 3 millióan távoztak Libanonba, Törökorzságba, Irakba és Jordániába, 6,5 millióan Szírián belül voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

Az idén Ukrajnában, a Közép-afrikai Köztársaságban, és Irakban robbantak ki új konfliktusok. Szomáliában, Pakisztánban, Bangladesben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Szudánban és Palesztinában már évek óta elhúzódó összecsapások vannak.

A legtöbb menekültet, 86 százalékukat a fejlődő országok fogadják be. Pakisztánban 1,6 millió, Iránban 857 ezer, Libanonban 856 ezer, Jordániában 642 ezer, Törökországban 610 ezer embert helyeztek el. Az utóbbi három ország a több mint három éve tartó szíriai polgárháború miatt vált célországgá. Régiós szinten Ázsiában és a csendes-óceáni térségben élt tavaly a legtöbb menekült, összesen 3,5 millió. Fekete-Afrikában 2,9 millió, a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében 2,6 millió volt a számuk.
A legtöbb menedékkérő Szíriából (64 ezer 300), a Kongói Demokratikus Köztársaságból (60 ezer 400) és Myanmarból (57 ezer 400) származott.

Olaszország idén eddig 50 ezer illegális bevándorlót helyezett el, sokan a Földközi-tengeren kelnek át a Közel-Keletről és Afrikából lélekvesztőkön, az elmúlt 25 évben mintegy 8000-en vesztek a tengerbe. Az olasz kormány az unióhoz kíván fordulni, hogy vegyék át tőlük a migránsok kimentésének felelősségét. A Mare Nostrum (A Mi Tengerünk) fedőnevű mentőakció az olasz haditengerészetnek havi 9 millió eurójába kerül. Az UNHCR vezetője szerint a fejlett világban Svédország és Németország tesz nagyvonalú lépéseket a menekültek helyzetének rendezésére.

„Sehol nem volt akkora növekedés tavaly a benyújtott menedékjogi kérelmek számában az unióban mint Magyarországon” – nyilatkozta korábban lapunknak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BAH) főigazgatója. Végh Zsuzsanna közölte, hogy 18900 menedékjogi kérelmet regisztráltak, ami 2012-höz képest (2157 kérvény) kilencszeres növekedést jelentett az illegális migrációban. A rendőrség által felfedett illegális határátlépések száma megközelítette a 23 ezret, ami 25 százalékos növekedés volt 2012-höz képest. A legtöbben Koszovóból (6212), Afganisztánból (2328), Algériából (116), Pakisztánból (3081) és Szíriából (977) érkeztek, a menedékjogi kérelmek 70 százalékát ezekből az országokból jövők kérvényezték. Jelenleg mintegy 2000 főt tudnak az országban együttesen fogadni megfelelő ellátással, 2012-ben még átlagban napi 542 főről kellett gondoskodni, jelenleg ez a létszám 1300-1500 fő.

Többszázezer menekült Ukrajnából

Az orosz kormány 240 millió rubelt (mintegy másfél milliárd forintot) különít el az ukrán menekültek elhelyezésére Délkelet-Ukrajnával határos Rosztovi területnek. Az Ukrajnával határos orosz régiókban csak az utóbbi négy nap alatt 330 ezerről 400 ezerre nőtt az ukrán menekültek száma. A lengyel Menekültügyi Hivatal jelentése szerint 2014. január 1-jétől 660 menekültstátust kérő beadvány futott be ukránok részéről, miközben tavaly az egész év során csak 46 darab.

Ukrajnában a terrorellenes műveletben részt vevő ukrán katonák súlyos harcok árán felszabadítottak a szakadár fegyveresek által megszállt két Donyeck megyei települést, Jampilt és Kirovszkot, és teljes blokád alá vették Szlovjanszk városát. Krasznij Liman mellett az oroszbarát szakadár fegyveresekkel folyó harcokban 12 ukrán katona esett el, 25 megsebesült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.