BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlament: éjszakába nyúló ülésen adhatnak Lázár Jánosnak még nagyobb hatalmat

Három törvényről szavaztak csak ma a Parlamentben, mégsem lehet azt mondani, hogy unalmas nap előtt állnának a képviselők. A nyári szünet előtti utolsó munkahét kezdődik ma meg, a következő, pénteki ülés előtt a legtöbb témában ma az utolsó viták lezárásáig jutnak el. Elkezdik a vitát a devizahitelesek mentéséről szóló első törvényről, és beviszik a törvényhozásba a reklámadó szigorítását is. Varga Mihály arról beszélt: az év végéig beterjesztik a devizahitelek kivezetéséről szóló jogszabályt. Itt kell mérlegelni üzleti, stabilitási szempontokat, itt jöhet szóba az állami szerepvállalás is.

Újra 199 fős a Parlament - az EP-be távozó képviselők helyett a Jobbik Lukács László Györgyöt, a DK (a függetlenek közé ülve) Varju Lászlót küldte a törvényhozásba. Így már teljes létszámmal futnak neki a képviselők a nyári szünet előtti utolsó munkahétnek.

A legfontosabb törvényjavaslat az ülés kezdetekor még csak fent sem volt a napirenden, persze azt így is tudni lehetett, hogy a devizahitelek ügyéről már ma tárgyalni fognak. A vita késő délután kezdődött meg, a szavazásig péntekre juthatnak el.

A cél a közösségi szempontok szolgálata, az adósok előtérbe helyezése. Védeni kell a fogyasztók jogait az Alaptörvény szerint is - mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter a javaslat vitájában. Szerinte nem mindennapi gyakorlat részesei vagyunk, hiszen a kormány azt kéri a képviselőktől, hogy magánjogi szerződésekbe nyúljanak bele. De erre szerinte most joguk van. Az adósok tömegének lényeges, jogos érdekeit sértette a feltételek változása - mondta a miniszter. Szerinte az, hogy ekkora változás lesz, nem volt előre látható.

Az ősszel benyújtandó csomag tartalmazza már majd az árfolyamrés pontos elszámolását - mondta el a vitában Bánki Erik (Fidesz). A bankokat bevonják a bizonyításba: nekik kell majd bizonyítaniuk, hogy joggal módosították a szerződéseket - folytatta.

Burány Sándor (MSZP) arról beszélt, hogy a szocialisták üdvözölték a Kúria döntését, mert kimondta, hogy melyek a szerződések tisztességtelen elemei és ezeket a bankok nem alkalmazhatják a jövőben. A javaslat a Kúria döntésének átvezetését jelenti, ezért azt az MSZP támogatni fogja - emelte ki. Az indítvány enyhít a terheken, ha nem is oldja meg teljes mértékben a problémákat - tette hozzá.

Kora délután Rogán Antal még napirend előtt arról beszélt: azt akarja, hogy karácsonyra ne maradjon devizahitel. Arra kérik a kormányt, hogy olyan megoldást dolgozzanak ki szeptemberre, amely az árfolyamkockázatot megosztja a bankok és a hitelt felvevők közt. Ez csak a következő lépés lehet - ma az első törvényjavaslat jön a devizahiteles ügyek rendezéséről.

Varga Mihály elmondta a napirend előttire válaszolva: a mostani javaslat a bankok számára teszi lehetővé, hogy a bankok átnézzék a korábbi szerződéseiket. Második lépésben javasolják, hogy definiálják, mi számít tisztességtelenségnek. Az év végéig beterjesztik a devizahitelek kivezetéséről szóló jogszabályt. Itt kell mérlegelni üzleti, stabilitási szempontokat, itt jöhet szóba az állami szerepvállalás is - mondta Varga.

А törvényjavaslat szerint a fogyasztói kölcsönszerződésben – az egyedileg megtárgyalt szerződési feltétel kivételével – semmis az а kikötés, amely szerint а pénzügyi intézmény árfolyamrést alkalmaz.

Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó fogyasztói kölcsönszerződésnél vélelmezni kell, hogy tisztességtelen az annak részét képező egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő szerződéses kikötés – az egyedileg megtárgyalt feltétel kivételével.

Ami a ma elfogadott törvényeket illeti: elsőképp a Magyarország és Kuvait közti, a diplomaták vízummentességéről szóló megállapodásról szavaztak, majd egy újabb nemzetközi megállapodásról döntenek: a magyar-német fegyveres együttműködésről tartják meg a szavazást. Döntöttek egy, a magyarországi nemzetiségek számára fontos törvényről is, az őszi önkormányzati választáshoz kapcsolódó kisebbségi választások zavartalan lebonyolításához szükséges technikai szabályokat határozzák meg. A legfontosabb pontja a javaslatnak az, hogy csak három évnél hosszabb ideje aktív nemzetiségi szervezet indulhat a választáson - ez viszont csak a következő önkormányzati és nemzetiségi választás alatt, 2019-ben lesz érvényes.

A szokásoktól eltérően ezután jöttek csak az interpellációk, az azonnali kérdések, valamint a kérdések. Sallai Róbert Benedek Lázár Jánost interpellálta a vidékfejlesztésről. Lázár azt mondta: helytelen, hogy a földalap-támogatások 70 százalékát a nagy cégek kapták. Az MSZP-s Hiszékeny Dezső azt kérdezte: miért ennyire drága a fővárosi mobilparkolás. Szerinte érthetetlen, hogy 87 milliót kell azért fizetni, ami piaci alapon 5 millióból kijöhetne. Fónagy János szerint a mostani rendszer előnye, hogy a kerületeknek nem kell külön-külön szerződést kötniük a parkolási társaságokkal. Előkerült a Sciennet ügye: a jobbikos Szávay István interpellált arról, hogy miért nem jutnak a kliensek a nyomozás idejére befagyasztott pénzükhöz. Tállai András azt válaszolta neki: a nyomozás időtartama még a törvényes időn belül van.

Ma este jött sorra az oktatási törvény vitája is. Mint Rétvári Bence elmondta, a legfontosabb változás az, hogy bevezetik a kancellári rendszert - a kancellárok vezetik majd az egyetemek gazdálkodását. Igaz, a kormány szerint ez azt jelenti, hogy az intézmények oktatási szabadsága megmarad, de persze az ellenzék ezt nem így látja. A törvény másik fontos eleme az, hogy önállóvá tennék a Testnevelési Egyetemet. Ami pedig a Pető Intézetet illeti: Rétvári szerint nem lehet államosításról beszélni, mert csak egy másik állami szervezet fogja felügyelni az intézetet.

Hiller István, az MSZP vezérszónoka arról beszélt: a kormány javaslata csak látszatra hasonlít a német rendszerre, a magyar modell ugyanis kizárólag a jelenlegi hatalom érdekeit szolgálja. A szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy a jövőben a rektor mondhatja a tanévnyitó beszédeket, az egyetem tényleges irányítása azonban a kancellár kezébe kerül. Hiller szerint ez a gyakorlat már a Corvinus egyetem esetében sem vált be. Dúró Dóra a Jobbik részéről azt mondta: az intézmények kettős vezetése csak problémákat szül majd. Az LMP álláspontját Ikotity István ismertette. Szerinte a kormány hibát követ el, amikor néhány felsőoktatási vezető hibájára hivatkozva az egész egyetemi vezetői rendszert átalakítja. Hangsúlyozta, a felsőoktatás "kormányzati gyámság alá helyezése" helyett a konkrét problémák kivizsgálására és kijavítására kellene törekednie a kabinetnek. Rétvári Bence zárszavában azt mondta, hogy a kancellári rendszer korábbi bevezetésével megakadályozható lett volna, hogy egyes intézmények milliárdos nagyságrendű tartozásokat halmozzanak fel.

Késő este jöhetett csak az összevont vita a bankszanálásról, valamint a sportfogadási törvény módosításáról is. Ezek után, már az éjszakába nyúló ülésen kezdték meg a vitát a kormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó törvénymódosítások vitáját. Ennek a legfontosabb pontja az, hogy a részletszabályokba is beleírják: a Miniszterelnökség egyre nagyobb hatáskört kap.

Sallai Róbert Benedek (LMP) arról beszélt napirend előtt: a kormány megkönnyítené a külföldi cégek adózását, szerinte inkább a magyar kkv-kat kellene segíteni.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt mondta: Orbán Viktor nincs tisztában a közbiztonság állapotával, amikor azt mondta, hogy erről a rendről álmodtunk 25 éve. Nem statisztikát kell javítani, hanem közbiztonságot - mondta.

Az MSZP-ből Tóth Csaba beszélt a Városliget beépítéséről. A ligetet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adják, a cég, ami elviszi, azt épít bele, és annyi fát vág ki, amennyit csak akar. Rétvári Bence azt válaszolta neki: több lesz a zöldterület a Városligetben ezután.

Velkey Imre a KDNP-ből a Pride-ról beszélt, szerinte szexkultusz van ma, ahol csak a test maradt, ráadásul nem elég fontosak a határon túli magyarok. “Saint-Exupéry mondta: az ember jól csak a szívével lát, az igazán fontosat nem látja, mert láthatatlan az isten” - idézett tökéletesen pontatlanul.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt mondta: Orbán Viktor nincs tisztában a közbiztonság állapotával, amikor azt mondta, hogy erről a rendről álmodtunk 25 éve. Nem statisztikát kell javítani, hanem közbiztonságot - mondta.

Az MSZP-ből Tóth Csaba beszélt a Városliget beépítéséről. A ligetet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adják, a cég, ami elviszi, azt épít bele, és annyi fát vág ki, amennyit csak akar. Rétvári Bence azt válaszolta neki: több lesz a zöldterület a Városligetben ezután.

Velkey Imre a KDNP-ből a Pride-ról beszélt, szerinte szexkultusz van ma, ahol csak a test maradt, ráadásul nem elég fontosak a határon túli magyarok. “Saint-Exupéry mondta: az ember jól csak a szívével lát, az igazán fontosat nem látja, mert láthatatlan az isten” - idézett tökéletesen pontatlanul. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.