BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokszor kifogásolható a higiénia az élelmiszer-előállításban

Folytatja augusztusban az élelmiszerek kiemelt ellenőrzését a Nemzeti Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A júliusi eredmények némi pozitív változást mutatnak az előző év azonos időszakához képest, de nőtt a jelöléssel kapcsolatos hibák száma, illetve az ismeretlen eredetű termékek forgalma – tájékoztatta lapunkat a hivatal Élelmiszer-, és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

A Nébih adatai szerint a szezonális vizsgálatok során mintegy 4000 ellenőrzést bonyolítottak le, és 37 millió forint bírságot szabtak ki. Az országosan összehangolt vizsgálatokat végző szakemberek elsősorban táborokat, éttermeket, illetve fesztiválokat – például Balaton Sound, EFOTT, Forma–1 – látogattak meg. Az augusztus végéig tartó ellenőrzés az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, a minőségre, az élelmiszerbiztonságra, valamint a termékek nyomonkövethetőségére egyaránt kiterjed.

A Nébih Élelmiszer-, és Takarmánybiztonsági Igazgatósága arról tájékoztatta lapunkat: több területen is pozitív változás tapasztalható, és bár nőtt a jelöléssel kapcsolatos hibák, valamint az engedély vagy bejelentés nélküli, ismeretlen eredetű élelmiszerek száma, ez a célzott vizsgálatoknak a következménye. A táborok működésében azonban romlás mutatkozott az előző évhez képest, a kifogásoltsági arány 10 százalékkal emelkedett és megnőtt a hatósági intézkedések száma is – tették hozzá. Az ellenőrök 12501 táborozó étkeztetését vizsgálták, ebből öt esetben hatósági figyelmeztetést kellett alkalmazni. A leggyakoribb hibák – az előző évhez hasonlóan – a személyi higiénével, a mosogatással és a műszaki feltételek hiányosságaival kapcsolatosak.

A vendéglátó helyiségek vizsgálata során megállapították: az ellenőrzött létesítmények 76,7 százaléka az előírásoknak megfelelően üzemelt, 243 esetben – 17 százalékban – pedig rövid időn belül rendezhető hibát észleltek. Leggyakoribb hiányosságot a műszaki feltételek okozták, de a nem megfelelő higiénia, illetve a mosogatással kapcsolatos problémákitt is felmerültek.

Az ellenőrzés célterületei között új elemként jelent meg a hazai természetes vizekből származó halak fogási tanúsítványának ellenőrzése a halsütőkben. A szakemberek a vizsgált időszakban 16 halsütőt ellenőriztek, de eddig hiányosságot nem tapasztaltak.

A NAV is átfogó ellenőrzésbe kezdett, az elmúlt hétvégén 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg Budapesten. Néhány helyre háromszor is visszatértek, hogy „valós képet kapjanak a vállalkozás adózási fegyelméről” – írták közleményükben, hozzátéve: a legnépszerűbb helyek közül többen is elbuktak. Az adóhivatal szerint továbbra is elentős problémát okoz probléma a feketegazdaság, és – újabban – az online pénztárgépek nem megfelelő működtetése. A NAV illetésekei emlékeztettek: a hagyományos pénztárgépek – néhány kivételével – augusztus 31. után nem üzemeltethetők, és az eladótérből is el kell távolítani.

Több gyerek kap nyáron enni

Tíz százalékkal nőt a nyári étkeztetésben részt vevők gyerekek száma a múlt évihez képest, az idén erre 2640 millió forintottt fordított a kormány – nyilatkozta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Az idén a hazai források mellé uniós pénzeket is bevonnak, ezzel együtt 29 milliárd forint áll rendelkezésre az elsősorban 3 év alatti gyerekek étkeztetésére.

Czibere Károly a Nógrád megyei Nagylócon tartott szerdai sajtótájékoztatón ismertette: 1300 önkormányzat indult a pályázaton, valamennyi hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű település nyert, és ezen önkormányzatok összes igényét ki tudták elégíteni.

Czibere Károly a Nógrád megyei Nagylócon tartott szerdai sajtótájékoztatón ismertette: 1300 önkormányzat indult a pályázaton, valamennyi hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű település nyert, és ezen önkormányzatok összes igényét ki tudták elégíteni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.