BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megegyeztek a vallonok és a flamandok - Beiktatták az új belga kormányt

Négy és fél hónappal a választások után beiktatták szombaton hivatalába Charles Michel vezette új belga szövetségi kormányt, a jobbközép irányzatú kabinet tagjai letették az esküt Fülöp király előtt.

A hosszas tárgyalásokat követő koalíciós megállapodás értelmében a miniszterelnököt a franciaajkú vallon közösség liberális pártja (MR) adja, de vallon részről nincs is több párt a kormányban. Az MR a holland nyelvű flamand közösség három pártjával - az önállóságpárti Új Flamand Szövetséggel (N-VA), a kereszténydemokratákkal (CD&V) és a liberálisokkal (VLD) lépett koalícióra.


A május 25-i választások után azért okozott nehézséget a kormány megalakítása, mert a választásokat Flandriában toronymagasan az N-VA nyerte. A flamandok Belgium lakosságának mintegy a 60 százalékát alkotják, és az N-VA egyben Belgium legerősebb pártja is lett. Vezetője, Bart De Wever Flandria önállóságának fokozatos megteremtését hirdeti. A belga közélet szereplői sokáig nem tudták eldönteni, hogy kihagyható-e a kormányból - a többiek széles összefogásával - a választásokat megnyerő párt, illetve hogy létezhet-e olyan koalíció, amely képes együttműködni az N-VA-val.
Végül megtalálni vélték ez utóbbi formulát, ami azt jelenti, hogy mindkét népközösség szocialistái, valamint a vallonok kereszténydemokratái is kimaradnak a koalícióból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.