BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlament: az IMF-hitel olyan, mint az 1956-os sortűz?

Ha Vida Ildikó nem pereli be André Goodfriendet, akkor leváltja, Goodfriend pedig legyen férfi, ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé - mondta Orbán Viktor a Parlamentben. Évi félmillió dollárt fog Magyarország költeni Afganisztánra - jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint keletről és délről is fenyegetnek, igaz, nem az orosz terjeszkedésről, hanem az Iszlám Államról beszélt. A Parlamentben ma vitatják meg a költségvetés módosító indítványait. Addig is az interpellációkból megtudhattuk, hogy miért örül a kormány Ilham Alijev látogatásának, és hogy mit tehetett volna az ellenzék a földpályázatokkal. A létszám mától már 198 fős, így csak egyetlen képviselőn múlik a Fidesz-KDNP kétharmada.

A nap egyik utolsó napirend utáni felszólalásáig kellett várni, hogy ma először szóba kerüljön az őszödi beszéd és az IMF a Parlamentben, de a fideszes Becsó Zsolt akkor rögtön a salgótarjáni sortűzzel hozta össze ezeket. Sortüzek, koncepciós perek, őszödi beszéd, szemkilövetés, IMF-hitel, "ennyit tudnak. A kommunisták célja a társadalom leggyengébb rétegeinek megtörése" - mondta a képviselő megemlékezőnek indult beszédében.

Eljött az a hét, amikor Orbán Viktornak válaszolnia kell az azonnali kérdésekre. Elsőként Bangóné Borbély Ildikó kérdezte arról a miniszterelnököt: mit tesz a kormány a mélyszegénység ellen? Az MSZP-s képviselő azt idézte: a hét év alatti gyerekeknek több, mint 40 százaléka él szegénységben. A miniszterelnök azt válaszolta: a szegényeknek ma több pénzük van, mint korábban volt, mert munka helyett segélyt kapnak. Ő maga is azt gondolja, hogy a szegénység - önhibán kívül - nem elfogadható állapot. A zsömle, a margarin, a szalámi hiányzik, az így élő gyerekek szüleinek mondja el, hogy csökken a szegénység - válaszolt az MSZP-s képviselő. Olcsó válasz lett volna felsorolni mindent, amit az MSZP tett, hogy növeljék a szegénységet - vágott vissza Orbán. "Minden gyermek naponta háromszor enni fog Magyarországon, ezzel a gyermekszegénységet végleg felszámoljuk" - tett egy nagy ígéretet a miniszterelnök.

Ki hazudik a kitiltási ügyben? - kérdezte Orbánt az MSZP-s Bárándy Gergely. Ki meri-e jelenteni azt, hogy a magyar kormánynak és hatóságoknak nincs tudomása arról, hogy milyen ügyek miatt tiltották ki a NAV-elnököt az USA-ból, mi volt ez a korrupciós cselekmény? - kérdezte. Úgy érzem, hogy ez az ügy végre jó irányba halad, itt a lehetőség, hogy a bizonyíték nélküli hablatyolásból az egész ügyet a jog világába helyezzük át - mondta Orbán. Vida Ildikó "ha nem indít haladéktalanul pert az Egyesült Államok ügyvivőjével szemben, akkor le fogom váltani" - mondta Orbán. Ha pedig megindul a per, és Vida bűnösnek bizonyul, akkor bezárják, azonban ha hamis a vád, annak is következménye lesz - folytatta. Ha megvádolt egy köztisztviselőt bűncselekménnyel, akkor "legyen férfi", ne bújjon a diplomáciai mentessége mögé - válaszolta Orbán Bárándy felvetésére arról, hogy elvileg perelni nem lehet.

A következő MSZP-s azonnali kérdést Harangozó Gábor tette fel Orbánnak: ő a Hortobányi Nemzeti Park legelőpályázatáról kérdezte. Nem a szakmai, hanem a szubjektív pontok alapján választották ki a győzteseket - sorolta. A kormányfő rendelte el a Kehi-vizsgálatot, megígérte, hogy nem kötnek törvénytelen szerződést - folytatta. Orbán azt válaszolta neki: köztudomású, hogy az MSZP mindig a nagybirtokosoknak adta a földeket, nekik ez fáj most.

A közvetlen állami támogatás nem növelhető a felsőoktatásban, mi az oka ennek? - ezzel fordult a jobbikos Dúró Dóra Orbánhoz. Alig volt olyan ágazat, amely oly mértékben kivételezett helyzetben lett volna az elmúlt években, mint a felsőoktatás az EU-s fejlesztési pénzek tekintetében, erre Magyarország minden polgára büszke lehet - válaszolta a kormányfő. Ezután hosszan sorolta, hogy a szakiskolákra mennyit költenek, mert szerinte aki onnan kikerült, az elérheti az egyetemet. 

Szijjártó: két irányból fenyegetnek

A szövetségünket két irányból éri fenyegetés: egyrészt keletről, másrészt délről - így számolt be Szijjártó Péter a NATO-tagállamok és az Iszlám Állam elleni összefogás országainak tanácskozásáról. Magyarország három éven át évi félmillió dollárral és 100-130 fővel járul hozzá az afganisztáni feladatokhoz - mondta. Ukrajnáról pedig azt említette meg: fel kell gyorsítani a NATO bővítését.

Az Iszlám Állam ellen 59 ország fogott össze. Megállapodtak abban, hogy képzéssel segítik az iraki hadsereget, az idegen harcosok áramlását pedig megpróbálják megállítani. Szintén cél a humanitárius válság kezelése, az Iszlám Állam pénzelésének megakadályozása, valamint annak a bemutatása, hogy a terrorszervezetnek az iszlám valláshoz semmi köze nincsen. Magyarország számára különösen fontos az üldözött keresztények védelme, el kell számoltatni azokat, akik a keresztényeket üldözik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A fideszes Németh Zsolt azzal válaszolt Szijjártónak: fontos helyreállítani a valódi szövetségesi viszont az Egyesült Államokkal, és azt elérni, hogy Oroszország ne terjeszthesse ki érdekkörének határait. Ezt azonban szerinte csak politikai úton lehet elérni, mint mondta, gazdaságilag és katonailag nem lehet legyőzni Oroszországot.

Az MSZP-ből Demeter Márta és az LMP-s Schiffer András is arról beszélt: a kormány külpolitikája csak akkor lehet hatékony, ha komolyan tudják venni a partnerek, a kitiltási botrányban pedig most elhitelteleníti magát a kabinet. A KDNP-ből Vejkey Imre a magyar kisebbség védelmét emelte ki az ukrán ügy kapcsán. A jobbikos Bana Tibor pedig azt mondta: mások egyoldalúan kezelik az ukrán-orosz válságot, az Iszlám Állam kapcsán pedig látni kell szerinte az Egyesült Államok felelősségét.

Az MSZP-s Harangozó Tamás Harrach Péter múlt heti tévéinterjúját idézte fel, amelyben arról volt szó: lehet, vannak gyerekek, akik azért mennek reggeli nélkül az iskolába, mert nem éhesek. Mint mondta, ez valóban életforma, ha úgy nézzük, amelybe a kormány kényszeríti a gyerekeket. Lehet, sok-sok hét után most végre megtudhatnánk, hogy Simon Gábor miből fizette vissza a százmillió forintját - válaszolt Rétvári Bence. Az államtitkár azt mondta: a gyermekétkeztetésben nagy az MSZP felelőssége, de legalább azt megtudta, hogy az MSZP-s képviselő korán szokott kelni, hogy megnézze a reggeli műsort az állami tévében.

A jobbikos Magyar Zoltán azt mondta napirend előttijében: sokan hittek a Fidesznek 2010-ben, amikor azt ígérték, hogy senki nem kerül hátrányba csak azért, mert vidéken született. A Jobbik azt kéri, hogy a vidékstratégiát valósítsák is meg, ne csak elfogadják. Az élelmiszereket pedig tovább drágítja a kormány, miközben a multikat nem állítja meg senki - folytatta. Bitay Márton Örs államtitkár azzal válaszolt: a felvetés jogos, de a Fidesz idén három választást megnyert, ami azt jelenti, hogy az emberek nem ábrándultak ki a kormány politikájából.

Két szék között a földre esett a kormány - ezzel a címmel adta elő napirend előttijét az LMP-s Szél Bernadett. A képviselő szerint az a javaslat, hogy a paksi beruházás szerződéseit titkosíthatják, a szabadrablás jogi formába öntése. Aradszki András azt válaszolta neki: a mondanivalója három stzóban foglalható össze: nem, nem és nem, a kormány pedig erre három szóval tud válaszolni: igen, igen, és igen. A paksi Európa legbiztonságosabb atomerőműve - tette hozzá.

A KDNP-s Földi László napirend előtti felszólalása a sportról szólt - Simicskó István államtitkár erre válaszolta azt, hogy a stadionépítésekre azért van szükség, mert a sportot szerető nemzet sportszerű lesz. Utolsó napirend előtti felszólalóként Rogán Antal arról beszélt: az Egyesült Államokban Obama felvetette, hogy be kéne vezetni az internetadót - "arra lennénk kíváncsiak, hogy az Európai Bizottság fel fog-e szólalni az ügyben", André Goodfriend tüntetni fog-e. Ha nem, akkor az, ami Magyarországon történt, képmutatás volt, másra nem szolgált, csak hogy leplezze a Magyarország szuverenitása elleni támadást.

Egy képviselőn múlik a kétharmad

A parlament mától 198 képviselővel folytatja a munkát: az újpesti, észak-angyalföldi választókörzetben az elhunyt Kiss Péter helyét elnyerő MSZP-s Horváth Imre tette le a képviselői esküt. Ezzel még mindig megmarad a Fidesz-KDNP kétharmada - a február végi veszprémi időközi választásig biztosan. Az ülés elején azt is bejelentették, hogy új államtitkára van a kormánynak: Takács Szabolcs Ferencet nevezték ki.

Mit kaptunk az azeri diktátortól?

Vállalja-e a kormány a szabadságharcot Brüsszellel energiabiztonságunk érdekében? Ez volt a jobbikos Kepli Lajos interpellációjának témája. Az államtitkári válasz szerint a kormány őrködik az energiabiztonságunk fölött, ebben pedig kiemelten fontos a szállítás diverzifikálása. Aradszki András ezután egy sort dicsérte még Azerbajdzsánt is Ilham Alijev azeri diktátor budapesti látogatását.

Az MSZP-s Varga László arról interpellált: rend lett-e Miskolcon két hét alatt. Kontrát Károly államtitkár ezután a rendvédelmi kiadásokat sorolta. Hogyan indítsunk jogorvoslati eljárást a földpályázatoknál, ha a bíróság titkosította az adatokat - kérdezte az LMP-s Sallai R. Benedek. Bitay Márton neki azt válaszolta: a jogorvoslatra mindenkinek lehetősége van, az már más kérdés, hogy melyik bíróság hogyan dönt. Az MSZP-s Szakács László a pécsi elkerülő útról tett fel interpellációt: miért csak fizetős útként lehet használni az M60-ast, a megyeszékhelyek közül egyedüliként? Tasó László a válaszában a Gyurcsány-kormányt szidta, mint mondta, az M6-os autópályáért Magyarország 110 milliárdot fizethet évente, ezt kell az M60-as útdíjából finanszírozni.

A jobbikos Novák Előd az azonnali kérdések közt Szijjártó Péterhez fordult azzal, hogy hogyan nőhetett meg ennyire a miniszter vagyona, tartja-e azt a 2005-ös felvetését, hogy egy húszmillió forint feletti úszómedencéért adót kellene fizetni. Szijjártó azt kérdezte: szégyellni kéne-e azt, hogy a szülei támogatják. "Nem szégyellem, hogy a szüleim egy élet munkájával megtakarított vagyonát a gyerekeikre és az unokáikra költik, megnyugtatom, ez így lesz ezután is" - mondta.

Sallai R. Benedek a parlagfűpénzek elköltéséről kérdezte Fazekas Sándort. Az egymilliárd forint jelentős részét nem pollenmentesítésre költötték, hanem cipőtisztító gépekre, mobilokra és notebookokra, vagy épp teára - sorolta. "Nyilván politikai haszonszerzésre ki lehet használni néhány számot" - válaszolta a miniszter, aki szerint nagy baj nem történt, most bizonyíthatnak a kormányt támadó civil szervezetek, hogy tesznek-e a parlagfű ellen.

Az elmúlt hónapokban bizonyságát láttuk annak, hogy jó úton járunk - mondta Varga Mihály a fideszes Bánki Erik azonnali kérdésére válaszolva. A gazdasági miniszter szerint ezt mutatja az is, hogy a Moody''s stabilra javította a magyar kilátást (miközben azért bóvliban hagyott). A miniszter szerint az sem igaz, hogy csak a közmunka segítene a foglalkoztatottsági adatokat szebbé tenni. Varga nem fél a negatív inflációtól sem, mert mint mondta, így a pénzünk többet ér.

Nem beszéltek a baltás gyilkosról

Mit mondott Orbán Viktor Ilham Alijevnek a baltás gyilkos kiadásáról? Ezt a kérdést tette fel Kónya Péter a kormánynak. Mint mondta, kettejük találkozóján szóba kellett kerülnie annak, hogy Ramil Safarov kegyelmet kapott Azerbajdzsánban, miközben az azeriek a börtön folytatásár ígérték neki. Szabó László államtitkár egy mondattal lezárta az ügyet: ez a téma nem került szóba Orbán és Alijev találkozóján

Ma vitáznak a költségvetés módosítóiról

Az interpellációk, azonnali kérdések és a kérdések után elsőképp három ellenzéki javaslat tárgysorozatba vételi kérelméről tárgyaltak. Az LMP azt kérte, hogy a vagyonnyilatkozat szabályait ("elég abból, hogy valakinek véletlen kinőtt a földből egy hatalmas villa" - mondta Schiffer András), valamint antikorrupciós törvényeket tárgyaljanak meg, a Jobbik pedig kötelező vagyongyarapodási vizsgálatot akar bevezetni a képviselőknek és a kormánytagoknak. Papírforma szerint persze egyik javaslatról sem fognak még csak tárgyalni sem, de a pártok ilyenkor legalább kérhették a tárgysorozatba vételt.

Ezután módosító javaslatokat vitatnak meg. Elsőként a központi címregiszterrel kapcsolatos törvények zárószavazás előtti módosítóin futottak át, majd jöhet a nap egyik legfontosabb napirendi pontja: a 2015-ös költségvetés bizottsági módosító javaslatait vitatják meg.

Szűcs Lajos, a költségvetési bizottság előadója mutatta be a támogatott módosító csomagot. Mint mondta, lényeges változások nem várhatóak az eredeti tervezethez képest. A hiány kevesebb, mint kétszázmillió forinttal kevesebb lenne. Az útdíjbevételből kevesebbet várnak, mint gondolták, az szja várható mértéke ötmilliárddal emelkedik, az árfolyamgát megszűnik, az Eximbank tőkeemelésével nem kell tervezni - sorolta. Félmilliárdot adtak a Hungaroringnek is.

Az MSZP-s Szakács László azzal kezdte felszólalását: a jogalkotás szakmai követelményeivel nem áll összhangban a költségvetés. Az áfabevételeket úgy emelték meg, hogy a kormány ehhez semmilyen indoklást nem fűzött, az állami vagyonnal kapcsolatos 169 milliárd forintos bevételről pedig még mindig nem tudni semmit. Ez sem minden: ha gyengébb lesz a forint, akkor az államadósság nőni fog.

Amint ezen túljutottak, a kereskedelmi törvény, a biztosítókról szóló törvénycsomag és pénzügyi törvények bizottsági módosítóit tárgyalták, majd a kereskedelmi építmények engedélyezésének szabályai jönnek. Ez a törvényjavaslat kötné a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal engedélyéhez a nagyobb üzletek építését. ("Én azt hiszem, hogy ha bármelyik másik megyei kormányhivatal kapta volna, szocialista képviselőtársaim ott is találtak volna valamit, amibe bele tudtak volna kötni. Azt gondolom, ezt az érvet nem kell túl komolyan venni” - mondta erre a KDNP-s Vécsey László.) A hétfő utolsó napirendi pontja a szociális ellátásokról, gyámügyről, valamint a sporttörvényről szóló csomag bizottsági jelentésének vitája.

A jobbikos Magyar Zoltán azt mondta napirend előttijében: sokan hittek a Fidesznek 2010-ben, amikor azt ígérték, hogy senki nem kerül hátrányba csak azért, mert vidéken született. A Jobbik azt kéri, hogy a vidékstratégiát valósítsák is meg, ne csak elfogadják. Az élelmiszereket pedig tovább drágítja a kormány, miközben a multikat nem állítja meg senki - folytatta. Bitay Márton Örs államtitkár azzal válaszolt: a felvetés jogos, de a Fidesz idén három választást megnyert, ami azt jelenti, hogy az emberek nem ábrándultak ki a kormány politikájából.

Két szék között a földre esett a kormány - ezzel a címmel adta elő napirend előttijét az LMP-s Szél Bernadett. A képviselő szerint az a javaslat, hogy a paksi beruházás szerződéseit titkosíthatják, a szabadrablás jogi formába öntése. Aradszki András azt válaszolta neki: a mondanivalója három stzóban foglalható össze: nem, nem és nem, a kormány pedig erre három szóval tud válaszolni: igen, igen, és igen. A paksi Európa legbiztonságosabb atomerőműve - tette hozzá.

A KDNP-s Földi László napirend előtti felszólalása a sportról szólt - Simicskó István államtitkár erre válaszolta azt, hogy a stadionépítésekre azért van szükség, mert a sportot szerető nemzet sportszerű lesz. Utolsó napirend előtti felszólalóként Rogán Antal arról beszélt: az Egyesült Államokban Obama felvetette, hogy be kéne vezetni az internetadót - "arra lennénk kíváncsiak, hogy az Európai Bizottság fel fog-e szólalni az ügyben", André Goodfriend tüntetni fog-e. Ha nem, akkor az, ami Magyarországon történt, képmutatás volt, másra nem szolgált, csak hogy leplezze a Magyarország szuverenitása elleni támadást.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.