BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízezer ukrán menekült tartózkodik orosz táborokban

Még mindig több mint 35 ezer ukrán menekült tartózkodik az oroszországi ideiglenes befogadótáborokban - közölték a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumánál hétfőn.

Alekszandr Dobrisevszkij, a tárca szóvivője elmondta, hogy Oroszország különböző régióiban a menekültek befogadására létrehozott ideiglenes táborok száma az utóbbi egy hét alatt 20-al csökkent, és ez idő alatt a menekültek közül másfél ezren elhagyták a befogadóhelyeket. Jelenleg 769 ilyen tábor működik.

A több mint 35 ezer ukrán menekült majdnem egyharmada gyermek. Az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat 10 nappal ezelőtt közölt adatai szerint mintegy 2,6 millió ukrán állampolgár tartózkodik Oroszországban, egymillióval több, mint tavaly. Közülük 826 ezren Délkelet-Ukrajnából érkeztek. 240 ezren kérnek menedékjogot Oroszországban, több mint 115 ezren pedig ideiglenes tartózkodási engedélyért fordultak a hatósághoz. Munkavállalási engedélyt 400 ezer ukránnak adtak ki.

A Szaratovi terület egy internetes hírportálja arról számolt be hétfőn, hogy a délkelet-oroszországi régióban lévő egyik táborból az ott élő ukrán menekültek jogvédőkhöz fordultak, mert attól tartanak, hogy január végén az utcára kerülnek. A területi kormány november 10-én hozott határozata szerint ugyanis minden munkaképes menekültnek önállóan el kell helyezkednie valahol és el kell hagynia a befogadótáborokat. Az Ivantyejevszkij járási hivatalban közölték az ukránokkal, hogy a férfiak számára van munka a térségben, a nőknek viszont maguknak kell munkát találniuk.

Az egyik ukrán asszony az Orosz Ügyvédi Egyesülés az Emberi Jogokért nevű szervezetnek elmondta, hogy hazájában 22 évig dolgozott orvosként, most pedig Ivantyejevka faluban csupán egy takarítói állást sikerült szereznie. Fizetségként havi 3 ezer rubelt (jelenlegi árfolyamon mintegy 14 ezer forint) kap, ami még a faluban sem elég a lakhatásra, és attól tart, hogy az utcára kerülhet. Elbeszélése szerint a menekültek közül az orvosok, tanárok és más magasan képzett, komoly tapasztalattal rendelkező szakemberek sem találnak maguknak munkát a délkelet-oroszországi Szaratovi területen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.