BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

AFP: Megölték a Kouachi testvéreket

Az AFP szerint megölték Said és Chérif Kouachit. Az információt hivatalosan még nem erősítették meg. Az AFP szerint a túszuk kiszabadult, komolyabb sérülés nélkül. A Le Monde szerint a párizsi kóser boltnál túszokat ejtő férfi is meghalt. A Sky News-nak azt nyilatkozták: amikor a rendőrség megtámadta a nyomdát, a testvérek kiszaladtak és lőni kezdtek, ezután ölték meg őket.

Néhány perccel később, negyed hat előtt kicsivel hat robbanást hallottak Párizsban is, a másik túszdráma helyszínén. Az első hírek szerint az ottani túszok is kiszabadultak, később olyan hír érkezett, hogy több túsz is meghalt az akció alatt.

Nem sokkal öt óra előtt lövések és robbanások hangjai hallatszottak a nyomdából, ahol a testvérek elbarikádozták magukat. Kevéssel korábban, délután háromnegyed öt körül nagyobb mozgás indult meg Dammartin-en-Goele mellett. Előbb egy hosszú konvojban elhagyták a területet azok, akik a környéken dolgoznak, majd néhány perccel később két autót és két kisbuszt engedtek be a rendőrök a lezárt területre.

Egy családi vállalkozásban működő nyomda épületében barikádozták el magukat a párizsi támadók a fővárosról 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele nevű településen, nem messze a Charles de Gaulle repülőtértől.

A támadók, akik valószínűleg a szerdai mészárlással gyanúsított Kouachi testvérek, egy túszt ejtettek. A túsztárgyalók minél tovább próbálták húzni az időt, végül sötétedés körül indult meg a támadás.

Miközben a Charlie Hebdo elleni támadás gyanúsítottjai elbarikádozták magukat a francia fővárostól nem messze, Párizsban is újabb túszdráma volt: egy kóser élelmiszerboltban, a Porte des Vincennes-nél lövöldöztek, túszokat is ejtettek. A rendőrség szerint a tegnap reggeli, montrouge-i lövöldözés elkövetői voltak itt a tettesek.

A francia rendőrség bejelentette: egy férfit és egy nőt gyanúsítanak. A férfi, Amedy Coulibaly 33, a nő, Hayat Boumeddienne 27 éves. Egy szemtanú azt nyilatkozta: egy fekete, harmincas férfi van bent - ez szinte biztos, hogy Coulibaly. Egy férfit letartóztattak a Porte des Vincennesnél, de nem tudni, hogy ő miképp hozható összefüggésbe a támadással. A túszejtők azt kérték: engedjék szabadon a Kouachi testvéreket.

Párizsban egy rövid időre kiürítették a Trocadéro teret is. A képeken nagy rendőri készültség látszott. Azonban hamar kiderült, hogy ez vaklárma volt csak.

A reggeli lövöldözés mintegy félórán át tartott abban az övezetben, ahol csütörtök óta keresik a szerdai, Charlie Hedbo elleni támadás feltételezett elkövetőit. A France Info hírrádió és az iTélé hírtelevízió értesülése szerint a két gyanúsított reggel gépkocsit lopott Crépy-en-Valois-ban.A lap szerint a Charles de Gaulle repülőtérre érkező repülőket az útvonaluk módosítására kérik.

Egy férfi, aki abban az épületben dolgozik, ahova elbarikádozták magukat, még kezet is fogott az egyik támadóval. Mint mondta, egy vásárlóval beszélgetett a bejáratnál, amikor meglátta a fegyvereseket. Azt hitte azonban, hogy rendőrök, köszönt nekik, és kezet is fogott az egyikükkel. Akkor jött rá, kikkel áll szemben, amikor azt mondták neki: menjen el, nem ölnek meg civileket.

Eközben úgy tűnik, megvan az összefüggés a Charlie Hebdo elleni, 12 halálos áldozatot követelő támadás és a tegnap reggeli, Párizs melletti lövöldözés elkövetői közt.

A Le Point című francia lap szerint a két támadás feltételezett elkövetői ugyanahhoz a buttes-chaumont-i dzsihádista csoporthoz tartoznak.

A két gyanúsított, algériai származású, Párizsban született és nevelőintézetben felnőtt testvérpár egy szürke Renault Clio típusú autóban egy autópályán tért be egy benzinkúthoz csütörtökön Villers-Cotteret település mellett, hogy üzemanyagot raboljon. A kút üzemeltetője - akire fegyvert fogtak - egyértelműen felismerte a Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin szerkesztősége elleni szerdai párizsi támadás gyanúsítottjait. Elmondása szerint járművükben fegyverek voltak.

Nyilatkozott az a férfi is, akinek az autóját elrabolták a támadók szerdán, a szerkesztőségből menekülés közben. Mint az Europe 1-nek mondta, miután arra kényszerítették, hogy adja át nekik az autóját, elengedték, és azt mondták neki, hogy ha a média kérdezné, a jemeni al-Kaida volt a tettes. Miután kiszállt az autójából, azt még megengedték neki, hogy a hátső üléshez visszamenjen a kutyájáért.

A Charlie Hebdo életben maradt munkatársai eközben ma délelőtt nagy rendőri kísérettel megérkeztek a Libération szerkesztőségébe, ahol elkészíthetik az újságjuk következő, jövő heti számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.