BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár: önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség

Az uniós források hatékony felhasználását, a közigazgatás korszerűsítését és a nemzeti közműszolgáltató elindítását nevezte az év legfontosabb feladatának Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

„A 2007-2013-as ciklus lezárásaként még jelentős uniós forrást kell lehívni ahhoz, hogy a teljes rendelkezésre álló összeget maradéktalanul fölhasználjuk” – mondta a Lázár János Almási István polgármester és Hegedűs Zoltán alpolgármester társaságában Hódmezővásárhelyen a Tarjáni olvasókörben tartott lakossági fórumon. A miniszter hozzátette, a másik fontos teendő, hogy elkezdődjenek a 2014-2020-as időszak fejlesztései - írja a Magyar Hírlap.

Lázár János kifejtette, 2015-ben a kormány egyik kiemelt feladata a hatékonyabb és világosabban működő közigazgatási rendszer kialakítása. Több száz jogszabály módosítását tervezik azért, hogy egyszerűbbé tegyék az ügyintézést. Az átalakítások célja a határidők csökkentése, emellett jelentősen növelnék a helyben elintézhető ügyek számát.

„Jó ütemben halad a nemzeti közműszolgáltató előkészítése, amely versenyre kelve a német és francia cégekkel, árammal, gázzal és talán távhővel láthatja el a lakosságot” - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ugyanakkor emlékeztetett, reális esélye van annak, hogy még az idén nonprofit jellegű magyar állami vállalat, nem "profitéhes multi" fogja a gázt és az áramot szolgáltatni több millió lakossági fogyasztóknak. „Ha ez a munka a következő másfél évben sikerrel jár, a közműszolgáltató az ipar és kereskedelem számára is olcsó gázt és áramot biztosíthat” – tette hozzá Lázár János.

A kormánypárti politikus szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. „A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat, ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából” -mondta Lázár. A miniszter hozzátette, tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki - írja a Magyar Hírlap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.