BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízezren emlékeztek Dániában

Több tízezren vettek részt hétfő este a dán fővárosban szervezett tömegrendezvényen, hogy megemlékezzenek a hétvégi koppenhágai lövöldözések két halálos áldozatáról és kifejezzék tiltakozásukat az erőszak ellen.

A megemlékezés a Krudttoenden nevű kulturális központnál vette kezdetét, ahol az első lövöldözés történt szombat délután. A hatalmas tömeghez intézett beszédében a dán kormányfő egységre szólította fel a különböző etnikai és vallási hátterű embereket. „Vállt vállnak vetve állunk, zsidók, muszlimok, keresztények. Mindannyian dánok vagyunk” – mondta Helle Thorning-Schmidt.

Az első támadás után néhány órával a fegyveres támadó az egyik belvárosi zsinagógánál végzett egy zsidó emberrel, két rendőrt pedig megsebesített. „Minden dán zsidónak azt üzenem: nem vagytok egyedül! A dániai zsidókat érő minden támadás az összes dán elleni támadás” – jelentette ki a kormányfő. Helle Thorning-Schmidt köszönetet mondott azoknak, akik Koppenhágába utaztak, hogy részt vegyenek a megemlékezésen. Köztük volt Anders Ygeman svéd külügyminiszter is.

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a dán miniszterelnök újfent hangsúlyozta, hogy a hétvégi lövöldözés terrorcselekmény volt, noha egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a 22 éves elkövető tagja lett volna terrorista sejtnek.

Hétfő este nemcsak Koppenhágában, hanem más dán városokban, így Aarhusban és Odensében is megemlékezést tartottak. A kormányzati épületeken félárbocra engedték a zászlókat.Részvétét nyilvánította a dán miniszterelnöknek Barack Obama amerikai elnök. A Fehér Ház közleménye szerint Obama telefonon hívta fel Helle Thorning Schmidtet, és az Egyesült Államok támogatását ígérte az erőszak elleni, valamint a szólás- és vallásszabadságért vívott harchoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.