BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átírták az idei költségvetést, elfogadták a reklámadó-törvényt

Éjjel háromnegyed egyik tartott a tegnapi parlamenti ülés, majd reggel nyolctól újra folytatják a munkát a képviselők. Ma átnyomják a reklámadó módosítását, és elkezdik tárgyalni a 2016-os költségvetést is.

A mai első napirendi pontként a reklámadó módosításáról tartották meg kivételes eljárásban a vitát - erről a törvényjavaslatról még ma délelőtt szavaztak is. Tállai András államtitkár arról beszélt a vita elején: olyan megoldásban gondolkozott a kormány, amely megfelelne az EU-nak is. Vantara Gyula, a Fidesz vezérszónoka is azt mondta: egy EU-s jogvita következményeit mérlegelve indokolt a módosítás. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a legkisebbeknek 0, másoknak 5,3 százalékos legyen a kulcs. Így szerintük elérhető ugyanaz a bevétel, mint amivel eredetileg számoltak. Persze Vantara felhozta a Fidesz tavalyi érveit is: mint mondta, a kereskedelmi média műsorait úgy állítják össze, hogy nagy bevétel legyen, nem úgy, hogy a társadalom - szerinte magasabb szintű - igényeit vennék figyelembe.

Az MSZP vezérszónoka, Burány Sándor szerint büntetőadóról van szó, ennek a szektornak sem kéne semmilyen különadót fizetnie. Ráadásul szerinte a független sajtó jár a legrosszabbul, mert a kormánypártiakat kompenzálják más módokon.

A jobbikos Novák Előd arról beszélt: látható, hogy a kormány azt teszi, amit az EU diktál. Szerinte a szennyező fizet elvnek kéne érvényesülnie a reklámpiacon is, a társadalmilag káros reklámokért kéne többet adózni.

Schiffer András (LMP) szerint sem reklámadóról van szó, hanem médiaadóról, illetve fideszes bandaháborúról. Önmagában a reklámadóról gondolkodni fontos, ez a törvény azonban kizárólag a zsákmányzserzésről szól és a média szabadságát korlátozza - mondta.

A délelőtt jött egy nagyobb szavazási hullám. Döntöttek a Kiotói Jegyzőkönyv dohai módosításának kihirdetéséről, az ITU Telecom World 2015 konferencia megrendezéséről, a Visegrádi Szabadalmi Intézet felállításáról.

A nemzetközi szerződések után a gyerekek felé fordulnak: az óvodai étkeztetés ingyenességéről, majd a Gyermek és Ifjúsági Alapról szavaznak. A képviselők 167 igen szavazattal, egyhangúlag döntöttek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosításáról, amely megalapozza a szükséges források biztosítását az idei és a következő évek központi költségvetésében.

Szeptember 1-jétől ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a három vagy több gyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és  testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, jelenleg 89 ezer 408 forintot. A tehetősebb, háromnál kevesebb egészséges gyermeket nevelő szülőknek továbbra is kell térítési díjat fizetni az étkezésért.

A jogosultság megállapítása önbevalláson alapul, a szülői jövedelemnyilatkozatban foglaltakat nem vizsgálja sem az intézmény, sem a települési önkormányzat jegyzője.

Ezután átírták még az idei költségvetést is. Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

Majd a köznevelési törvényt módosították. Új intézményfajtákat, szakgimnáziumokat és új típusú szakközépiskolákat vezetnek be 2016. szeptember 1-jétől. A módosítás nyomán szakgimnáziumban szakmai érettségi vizsga és szakképesítés lesz szerezhető. A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnek a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnek az érettségire.

Szavaznak a bíróságok illetékességi területét meghatározó törvényről, az adócsomagról, a szakképzési és felnőttképzési törvényról, valamint a géntechnológiai tevékenységet szabályozó jogszabályról.

A szavazások után, nem sokkal dél előtt kezdődött a nap legfontosabb vitája: elkezdték tárgyalni a 2016-os költségvetést. A büdzsét Varga Mihály mutatja be, a nemzetgazdasági miniszter beszéde után pedig az Állami Számvevőszék, majd a Költségvetési Tanács elnöke kommentálja a büdzsé tervét. Ezután az öt frakció vezérszónokai következnek, majd a többi képviselő beszélhet, ma még összesen hat óra hosszan. Csütörtökön és pénteken ezt majd folytatják, összesen 30 órán át tarthat a büdzsé vitája.

Ám ekkor sem ér még véget a mai ülés: előbb egy bolgár-horvát-magyar-osztrák megállapodásról tárgyalnak, amely szerint a közlekedési jogsértések elkövetőit lehetne külföldön is hatékonyabban büntetni. A nap utolsó napirendi pontjaként az e-kártya megvalósításához kellő törvényekről tárgyalnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.