BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lettország szembemegy Orbánékkal

Lettország támogatja a menekültek önkéntes alapon történő befogadását, de kötelező kvóták bevezetése nélkül - közölte kedden Laimdota Straujuma, az Európai Unió soros elnökségét ellátó balti ország miniszterelnöke.

"Meglehetősen sok ország nem támogatja a kötelező kvótákat. Világos, hogy távlatilag abban kell gondolkodnunk, lesznek menekültek Lettországban is, és szolidaritást kell vállalnunk más országokkal. Az emberek nem ok nélkül menekülnek országaikból, hanem háború és komoly gazdasági válságok miatt, náluk a helyzet sokkal nehezebb, mint Lettországban. Gondolkodnunk kell azon, hogy milyen feltételek mellett, hol és hogyan tudunk befogadni menekülteket. Társadalmi vitákra van szükség. A kötelező kvótákat azonban nem támogatjuk" - szögezte le Straujuma.

A lett miniszterelnök hangsúlyozta, hogy még a menekültek befogadása előtt tisztázni kell, hol lehet őket elszállásolni. "Jelenleg nincs helyünk az elhelyezésükre" - tette hozzá. Az Európai Bizottság a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmus bevezetését tervezi, amely az EU-ban tartózkodó, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre vonatkozik majd.

A testület május végéig nyújtja be javaslatát az unión belüli áttelepítési programra, amely valamennyi tagállamra elosztva összesen 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára teszi majd lehetővé a letelepedést. A kvóták kérdését az EU júniusi csúcstalálkozóján fogják megvitatni. A kvótarendszer szerint - nem hivatalos számítások alapján - Lettországnak mintegy 220 menekültet kellene befogadnia.

Prága és Pozsony is ellenzi a menekültügyi kvóták bevezetését

Csehország és Szlovákia is ellenzi, hogy az Európai Unió az Európába érkező menekültek problémáját a kötelező kvótarendszer bevezetésével oldja meg - szögezte le a két ország miniszterelnöke a cseh-szlovák közös kormányülés után megtartott sajtótájékoztatón a dél-morvaországi Valticében.

Orbán: Gazdasági menekülteket nem tud fogadni az ország

"A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont" - szögezte le. A miniszterelnök azt mondta, nyilvánvaló, hogy vannak országok és Magyarország is ezek közé tartozik, amelyek eddig is azt gondolták a bevándorlásról, hogy az rossz dolog. Hangsúlyozta, hogy a valóban politikai okokból, életüket mentve elmenekülőknek "meg kell adni, ami jár, mármint menedéket", de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára nem tudunk ilyen menedéket nyújtani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.