BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszabadultak az indulatok a Roma Önkormányzat körüli vizsgálódás során

Paprikás hangulatban vitatták meg tegnap az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körüli ügyeket a résztvevők - írja a Magyar Nemzet mai száma.

Egy alternatív vizsgálóbizottság próbálja kideríteni, történtek-e visszaélések a szervezet pénzügyeiben, jelentésük ismertetése közben fulladt botrányba a sajtótájékoztató Magyar Nemzet szerint.

A Makai István vezette vizsgálóbizottság azt állapította meg, hogy Hegedüs István ORÖ-elnök családtagjai kb. 30 millió forint közpénzt vettek fel jogtalanul különböző ürügyekkel.

Felemlegették azt is, hogy az ORÖ 3500 táblagép beszerzésére írt ki pályázatot, de nem tudni, miért volt erre szükség, hiszen ennek költsége 50-100 millió forint. Az okokról nem tájékoztatta a szervezet a tagságot.

Kihelyezett ülések 50 millióért

Az ORÖ abonyi és kisvádai közgyűlését is emlegették, kihangsúlyozva, hogy nem érik, miért kellett odautaztatni a képviselőket, és ezzel mintegy vándorcirkuszt csinálni a szervezetből. A két kihelyezett ülés amúgy csaknem 2,5 millióba került. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője azt kifogásolta, hogy a szervezet 38 irodát működtet, holott Magyarországot jelenleg 19 megye alkotja, és ezek az irodák a képviselőknél vagy azok hozzátartozóinál működnek.

A bizottság közölte a tényeket, miszerint négy feljelentés alapján nyomoz jelenleg a rendőrség a roma önkormányzat ügyeiben, a tavaly kifizetett jutalmak miatt is eljárás folyik, a zárszámadás ügyében pedig feljelentéskiegészítést rendeltek el.

A Quaestornál lehet a baj

A tájékoztatás végén aztán elszabadultak az indulatok: többen kiálltak az elnök mellett és javasolták, hogy az alternatív bizottság gondolja át a tevékenységét. Mint mondták, a bizottság és a sajtó alaptalan vádaskodása zajlik az ORÖ részvételével zajló Híd a munka világába program ügyében, az ő kezükhöz pedig „nem tapad pénz”. A csaknem fél- órás, személyeskedésektől sem mentes veszekedésben többen részt vettek, volt, aki az alternatív bizottság egyik tagjának vagyoni helyzetét firtatta, de akadt olyan is, aki azt hangoztatta: „nem itt van a baj, hanem a Quaestornál”.

Az mindenesetre tény, hogy az adóhatóság három ügyben egyesítve nyomoz az uniós program miatt, négy feljelentésről pedig még nem döntöttek. A Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást, már házkutatások és lefoglalások is történtek.

A gyanú szerint a 2013-ban indult program tele volt gyanús pénzköltésekkel. Az ORÖ volt elnöke, Farkas Flórián mindeddig nem szólalt meg az ügyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.