BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy méter magas kerítéssel zárják le a magyar-szerb határt

A kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását egy négy méter magas kerítéssel - jelentette be Szijjártó Péter. 175 kilométer hosszú szakaszról van szó. Eközben a Parlamentben is a menedékjogról szóló törvényről tárgyaltak - ez a javaslat adna felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg a biztonságos harmadik országok listáját, ahonnan nem fogadhatnánk menekülteket.

A kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását egy négy méter magas kerítéssel - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten a kormány ülése után. 

A miniszter közlése szerint 175 kilométer hosszú szakaszról van szó. Mint mondta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás a tagállamok közül.

Miután 25 méternyi két méter magas drótkerítés ára 20 ezer forint alatt van, valójában az anyagköltség nem lesz nagy a 175 kilométeres határzáron: a kerítés – hacsak nem kíván különleges szemméretet a megrendelő – 280 millió forintból kihozható. Ám bizonnyal szükség van egyéb kiegészítő elemekre, például Nato-drótra (ez újabb 200 millió), csavarokra, oszlopokra és egyéb kiegészítőkre is. Így az anyag költségek gyorsan milliárdosra növekednek, nem beszélve az egyéb biztonsági kiegészítőkről (kamerarendszerek, fények, stb.).

Műszaki szempontból hatalmas kihívást jelentene a 175 kilométer hosszú, négy méter magas határzáró kerítés kialakítása. A vg.hu iparági forrásokból úgy értesült, hogy erre a célra a hagyományos dróthálós kerítések nem alkalmazhatók, mivel nem eléggé masszívak. Emiatt tehát speciális kerítésre lesz szükség, ráadásul óriási mennyiségre. A kerítés hosszából és a tervezett magasságból adódóan 700 négyzetkilométernyi anyagra lenne szükség. Bár már önmagában ez is komoly kihívást jelenthet, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kerítést tartó oszlopokat is el kell helyezni. Forrásaink szerint a magasság és a masszív kialakítás miatt akár 2-3 méterenként is szükséges lehet egy lehetőség szerint acélból készült oszlop elhelyezése. Ez - a 3 méteres verzióval számolva - több mint 58 ezer oszlopot jelent, amelyeket le kell gyártani, emellett pedig ha az időjárásnak valamennyire ellenálló szerkezetet akarnak kialakítani, legalább a tűzihorganyzást meg kell oldani.

Egyébként maga a kerítés megépítése sem lesz kis feladat, forrásaink becslése szerint egy ember nagyjából hat óra alatt tud megépíteni egy méternyi szakaszt. Természetesen ha nő a létszám, csökken az időigény, illetve nyilvánvalóan egyszerre több szakaszon is el lehet kezdeni a munkát. Ebben az esetben is rendkívül komoly munkagép igénnyel kell azonban számolni.

"Kérjetek bocsánatot azokért az emberekért és azokért az intézményekért, amelyek becsukják az ajtót ezek előtt az emberek előtt, akik családot keresnek, akik védelmet keresnek” - mondta Ferenc pápa ma.

A Reuters tudósítása szerint a pápa Franciaországnak és Ausztriának üzent, amelyek lezárnák a határaikat az Olaszországból érkező menekültek elől.

Eközben a Parlamentben is a menedékjogról szóló törvényről tárgyaltak - ez a javaslat adna felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg a biztonságos harmadik országok listáját, ahonnan nem fogadhatnánk menekülteket. A kormány attól reméli a megoldást, ha Szerbiát biztonságos országnak minősítenék. Napirend előtt az MSZP-s Harangozó Tamás is erről a témáról beszélt - szerinte az a baj, hogy miközben gyerekek éheznek ebben az országban, a kormány plakátokra költi a pénzt. L. Simon László válaszában egy hosszú kommunistázás mellett odáig jutott, hogy “nem hadoválni kéne itt a gyermekszegénységről és a korrupcióról, hanem belátni, hogy mik a valódi problémák”.

A vita elején Rogán Antal beszélt arról: az osztrákok le fogják zárni Magyarország nyugati határát és megkezdik a menekültek visszatoloncolását. Szerinte akár arra is szükség lehet végső esetben, hogy fizikai határzár legyen a déli határainknál. Kósa Lajos is azt mondta: ötmillióan vannak úton Európába, a nyomás pedig nem fog csökkenni. Persze "olyanokat szívesen fogadunk, akik úgy jönnek ide, hogy tanulnak, dolgoznak, vagy csak turisták, de ezek az emberek betartják a szabályokat" - tette hozzá. "Lehet ezeket az embereket segíteni. Nem itt, a saját hazájukban" - fogalmazott. Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta erre: az igazi sorskérdés a magyarok kivándorlása, a menekültek pedig nyugat felé elhagynák az országot, a gyűlöletkampány egyetlen alapja az, hogy a Fidesz népszerűségvesztési spirálba került. "Kellemes őrjöngést kívánok a Fidesznek és a Jobbiknak" - zárta a vezérszónoki felszólalását, majd a szocialisták kivonultak a vitáról.

A jobbikos Mirkóczki Ádám azzal kezdte: pártja nem bűnözőként tekint a menekültekre. Aki háború elől menekül, annak segíteni kell, aki a szociális juttatásokért érkezne, azt nem szabad engedni - mondta. Schiffer András (LMP) pedig azt mondta: egy olyan jogi megoldás, ami kizárja az egyedi mérlegelés lehetőséget, nem elfogadható. Ráadásul amíg az EU-ban 35 százalékban pozitív elbírálás alá esnek a menedékkérelmek, Magyarországon ez az arány 8-9 százalékos. Németh Szilárd visszatért a plakátok ügyére is: szerinte "a plakátok világos üzenetet közvetítenek a magyarok számára és a banditák számára is".

Nógrádi: szükséges döntést hozott a kormány

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány döntését, hogy Pintér Sándor belügyminisztert arra utasították, tegye meg az előkészületeket a szerb-magyar határ négy méter magas kerítéssel való lezárására.

Nógrádi György az M1 aktuális csatornának logikusnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentését. A szakértő felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészek is fogtak - fejtette ki.

Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is - mondta Nógrádi György, aki szerint a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs "semmi különös". A szakértő úgy fogalmazott: "a lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország". Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, "mintha otthon lenne", átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád-Pozsony-Budapest-Prága útvonal.

Ez a lépés szükséges volt - jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot, fel kell tartóztatni - mondta a szakértő.

Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, pár órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: "Európának nincs szüksége menekültekre", hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni - emlékeztetett Nógrádi György.

Azt mondta: a kormány döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb-macedón határon.

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb-magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában "pillanatok alatt felhúzható". Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását. A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje - hangsúlyozta.

Pásztor István: a magyar-szerb határzár Szerbia számára is hasznos lehet

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor "nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet" - reagált Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére, miszerint a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, ami egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

A VMSZ elnöke az MTI belgrádi tudósítójának azt is elmondta, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. "A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések" - tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak.

Emlékeztetett arra, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét.

Pásztor István szerint sem lehet Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik. Hozzátette, hogy azokat az illegális bevándorlókat, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak, vissza kell toloncolni. "Meg kell oldani ezt a problémát, ennek a folyamatnak le kell állnia" - szögezte le.

Megnyugtatásul közölte, hogy a törvényesen, útlevéllel történő határátkelést nem befolyásolja a zöldhatár lezárása, mert annak elsősorban az a célja, hogy "a Közel-Keletről jövő szociális migránsokat megfogják, illetve visszafordítsák".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.