A krokodil- és a strucchúsért, valamint az alkohollal átitatott sajtokért is sorban állnak a magyar gasztronómiai fesztiválokon, melyek már évről-évre tízezreket mozgatnak meg. A gulyás és a rakott krumpli után a paprikás csirkét választották az év ételének, melyet különleges formában kellett elkészíteniük a nemrégiben tartott budai Gourmet Fesztiválra kitelepült éttermeknek.
A paprikás csirke-popcorn mellett az algás uborkaszörp, a bodzás zsendelicnyalóka, valamint a vodkás kecskesajt is népszerű volt a már meghatározónak számító magyar gasztroeseményen. Az év étele mellett sokan érdeklődtek az utcai ételek, vagyis a street foodok iránt, melyeknek a grill és a barbecue volt a témája. Marinka Csaba, a fesztiválgazda Sziget Szervezőiroda PR- és kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: a magyar fogyasztói igényekhez igazodva kétszer annyi cukrászdát kértek fel a rendezvényre, mint tavaly.
Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show ötletgazda-szervezője a különleges ételek iránti megnövekedett érdeklődésre hívta fel figyelmet. A Food Truck Show páratlan a hazai gasztronómiai fesztiválok palettáján, hiszen olyan gépjárművekkel települtek ki, amelyek háttérkonyhával együtt legfeljebb 8-10 négyzetméteren működnek. Vad-Horváth Zoltán tapasztalatai szerint a magyarok egyre nyitottabbak az újdonságokra, ezért a különleges hamburgerek mellett a strucchúsért is sorban álltak. A Food Truck Show idén ötven mobil vendéglátóegységgel jelent meg a Dürer Piknik Part területén, ahol körülbelül 25 ezer vendéget szolgáltak ki. A rendezvény nyereségéről azonban még korai lenne beszélni, többek között azért, mert a fesztivál látogatása ingyenes volt – mondta Vad-Horváth.
A már bejáratott, négy napos Gourmet Fesztiválon a napijegyet 3500 forintért, míg a bérletet 7500 forintért adták, ami egy borospoharat és egy csésze kávét foglalt magában. Marinka Csaba kiemelte, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén körülbelül 13500 látogató érkezett, ami tíz százalékkal maradt el a tavalyi évben regisztrált 15 ezer főtől. A bevétel ezért előreláthatóan 6-8 százalékkal kevesebb az előző évinél. A jegy árán túl az érdeklődők fejenként átlagosan 6300 forintot, míg az ezt megelőző évben 5950 forintot költöttek a fesztiválon.
Valamivel kevesebbet, körülbelül 3000-4000 forintot fizettek a jegyáron túl azok a vendégek, akik tavaly a Budavári Sörfesztiválra látogattak ki. A négy napos fesztivál legolcsóbb napijegye 1990 forint, míg a legdrágább 2990 forint volt. Kurucz Dániel, a jövő heti, V. Jubileumi Sörfesztivál főszervezője a Világgazdaságnak elmondta, minden évben több mint kétszáz féle nemzetközi sör találkozik rendezvényükön, lendületet adva ezzel a magyar sörfogyasztásnak. Az előző évben Csehországot, addig idén júniusban Belgiumot jelölték ki a sörfesztivál vendégországának, melynek keretén belül flamand vörös söröket is kínálnak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, az ízesített sörök kiemelt sikernek örvendenek, míg a magyar fogyasztók egyre nyitottabbak a ciderek iránt is.
A Sörfesztivál harmadik rendezvényén 150 ezer, míg a negyedik – azaz a tavalyi fesztiválon – nagyjából 100 ezer korsó sör fogyott el – mondta a főszervező. Kurucz Dániel hozzátette, a külföldiek száma nagyjából 5-10 százalékra tehető, azonban az elővételes jegyeknél és az asztalfoglalásoknál az tapasztalják, hogy egyre több külföldi érdeklődik a négy napos rendezvény iránt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.