BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább dagad a doppingbotrány, több tucat sportolót tiltottak el

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség huszonnyolc sportolót tiltott el doppingolás miatt, miután újra megvizsgálták a 2005-ös, valamint a 2007-es világbajnokságon leadott mintáikat.

Jogi okokra hivatkozva a gyanús mintát adók egyikét sem nevezték meg.

Egy másfél hete kiszivárgott jelentés szerint az elmúlt 14 év ötezer sportolójától származó 12 ezer vérmintát vizsgáltak újra. A Sunday Times és az ARD szerint a 2001 és 2012 között világbajnokságokon és olimpiákon nyert atlétikai érmek harmadát olyan sportolók nyerték, akik gyanús mintát adtak le - az nem derül ki ebből a megfogalmazásból, hogy a nagy versenyen vagy máskor vették le tőlük a doppinggyanús mintát. A 2012-es londoni olimpia tíz érme lett ilyen sportolóké a vádak szerint.

Több, mint nyolcszáz atlétát vádolnak azzal, hogy olyan vérmintát adtak le, amely - egy szakértő megfogalmazása szerint - "magas fokú doppinggyanút vet fel, vagy legalábbis abnormális".

A világ vérdoppingközpontjának Oroszországot nevezik - az ország érmeinek 80 százalékát gyanús mintát leadó sportolók szerezték. Kenya 18 érmét kérdőjelezi meg a vizsgálat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.