BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország nem biztonságos a menedékkérőknek egy osztrák bíróság szerint

Tavaly ősz óta lényegesen változott a helyzet, így Magyarország nem tekinthető biztonságosnak - mondta ki egy osztrák bíróság. Az ítélet nem vonatkozik automatikusan minden menedékkérő esetére.

Az osztrák közigazgatási bíróság szerint Magyarország már nem biztonságos állam a menedékkérők számára.

A döntés egy tavaly őszi ügy folytatásaként született meg: még 2014 októberében döntött úgy az osztrák idegenrendészeti hivatal, hogy a dublini rendeletre hivatkozva visszaküld Magyarországra egy afgán menedékkérőt. Ő azonban fellebezett a döntés ellen, a bíróság pedig csak most döntött. Az ítéletben kimondták: tavaly október óta lényegesen változott a helyzet, így Magyarország már nem számít biztonságos országnak.

Ez az ítélet nem jelenti azt, hogy Ausztria innentől minden menedékkérő esetében nem biztonságos országnak tekinti Magyarországot. Az osztrák belügyminisztérium is úgy kommentálta a bírósági döntést, hogy az erre az egy konkrét ügyre vonatkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.