BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A horvát határ lezárásáról dönt a kormány

A külső határok védelméről, vagyis a legfontosabb kérdésről nem született döntés a péntek virradóra véget ért uniós csúcson - jelentette ki az M1-en a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán úgy vélekedett: a határvédelemről szóló döntés annál is inkább sürgető volna, mert máig 380 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, vagyis a schengeni határra és a migránsok száma az év végéig elérheti a 600-700 ezret. A helyzet nem tartható fenn, mindenkinek az volna az érdeke, hogy a görög-török határon megfogható legyen az emberáradat - tette hozzá a politikus.

Szerinte a külső határok védelméről szóló döntés elodázása nem csak a Szíriából érkezők felé, de Afrika felé is rossz üzenet; azt közvetíti, hogy az unió nem képes a hatékony határvédelemre.

Közlése szerint a kerítésépítés nem a legjobb megoldás, de egyelőre nincs jobb. Ugyanis a belső határok megszűnése nem jelenti azt, hogy a külső határok is megszűntek volna.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem a határokat, hanem csak a zöldhatárt zárta le Szerbia felé az ellenőrizetlen migráció meggátolására.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben a Nemzetbiztonsági Kabinet mai ülésén dönt a horvát-magyar zöldhatár lezárásáról, felkészültek-e a hatóságok az intézkedés végrehajtására, a kormányszóvivő azt válaszolta: a biztonsági határzár kész és az élőerő is rendelkezésre áll, tehát meg tudják védeni a déli határt Horvátország felől is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.