BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaország visszaállítja a határellenőrzést, de nem a menekültek miatt

Franciaország határellenőrzést vezet be megközelítőleg egy hónapra az ENSZ klímakonferenciája miatt, amelyet november 30. és december 11. között rendeznek meg Párizsban - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter az RMC rádióban.

A tárcavezető a terrorfenyegetettséggel és a közrend megzavarásának kockázatával indokolta a döntést. "Ez egyáltalán nem jelenti Schengen felfüggesztését, hiszen annak egyik cikkelye lehetőséget biztosít az államoknak a határellenőrzés visszaállítására olyan rendkívüli körülmények esetén, mint amilyen a COP21" - mondta.

A klímakonferencia megnyitójára több mint nyolcvan állam- és kormányfő - köztük az amerikai és a kínai elnök -, valamint 160 külföldi delegáció hivatalos Párizsba.

A miniszter elutasította azt a feltételezést, hogy a migrációs válságnak köze lenne a határellenőrzés ideiglenes visszaállításához.

"Amit átjárhatatlanná kell tenni, vagy legalábbis jobban ellenőrizni, azok az Európai Unió külső határai" - hangsúlyozta. "Ha nem vagyunk képesek ellenőrizni, nem fogjuk tudni tartósan befogadni azokat, akiket megillet a menekültstátus Európában, és hamarosan nem leszünk képesek fenntartani a szabad áramlást a schengeni övezeten belül" - tette hozzá.

A schengeni övezeten belüli ideiglenes határellenőrzés visszaállítására egy országnak a közrend és a belbiztonság súlyos fenyegetettsége esetén fél évre, vagy váratlan esemény esetén maximum öt napra van lehetősége, a többi tagállammal lefolytatott egyeztetést követően. Az intézkedést eddig évente kétszer-háromszor léptették életbe. 2011-ben például, a G20-as csoport cannes-i csúcstalálkozójakor Franciaország, tavalyelőtt pedig, a labdarúgó Európa-bajnokság idejére Lengyelország állította vissza a határellenőrzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.