BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem engedne muszlimokat az USA-ba az elnökjelölt

Nem engedne be több muszlimot az Egyesült Államokba Donald Trump. Az ötletre nem csak a Fehér Ház háborodott fel, más republikánus elnökaspiránsok is tiltakoznak.

Ki kell zárni a lehetőségét annak, hogy muszlimok lépjenek be az Egyesült Államokba, akár csak turistaként is - ezzel a javaslattal állt elő az amerikai republikánusok legnépszerűbb elnökaspiránsa. Donald Trump szerint addig kell ilyen rendkívüli intézkedéseket bevezetni, amíg a hatóságok nem mérik fel a muszlimok hozzáállását az USA-hoz.

A kérés ellen nem csak a Fehér Házban tiltakoztak - az amerikai értékekkel ellenkezőnek nevezve azt -, más republikánus elnökjelöltek is felháborodtak rajta - Jeb Bush például egyszerűen zavarodottnak nevezte riválisa szavait. A szintén az elnökségre pályázó Chris Christie nevetségesnek, Carly Fiorina pedig veszélyesnek nevezte Trump szavait. Ben Carson, a párt második legnépszerűbb jelöltje nem sokkal visszafogottabb Trumpnál: ő azt akarja, hogy mindenkit, aki az USA-ba érkezik, figyeljenek meg.

Trump nem először fogalmaz szélsőségesen a külföldiekkel vagy a muszlimokkal szemben: korábban már erőszaktévő bűnözőknek nevezte a mexikóiakat és azt kérte, hogy helyezzék megfigyelés alá a muszlim amerikaiakat, a mecseteket pedig zárják be.

Úgy tűnik azonban, a republikánus szavazók többsége vevő ezekre a kijelentésekre, akárhogy is próbáljanak visszafogottabb képet mutatni a párt régi politikusai. A Huffington Post úgy számol 33 közvélemény-kutató összesítései alapján: messze Trump a legnépszerűbb republikánus jelölt, 33,9 százalék választaná őt a párton belül, a második pedig Carson 14,6 százalékkal. Az országos választás megnyeréséhez azonban ez kevés lehet: Hillary Clinton jelenleg 3 százalékponttal áll Trump és Carson előtt is, a demokraták második legnépszerűbb jelöltje, Bernie Sanders pedig 6 százalékponttal verné Trumpot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.