BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: gyomorszájra mért ütést kaptunk

Nehéz a felháborodást civilizást nyelvi formába önteni - mondta a miniszterelnök az Európai Bizottság menekültügyi javaslatáról.

Felháborítónak tartja Orbán Viktor miniszterelnök azt az európai bizottsági javaslatot, amely szerint az uniós tagállamok fejenként 250 ezer euróért tagadhatnák meg a migránsok befogadását. Az Európai Bizottság "büntetéses" javaslata "lórúgás", egy "gyomorszájra mért ütéssel ér fel", "a felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint "ennél erősebb propaganda az Európai Unió gondolata ellen még nem történt". Szerinte a brüsszeli vezetők "egy elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem is ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek".

Orbán Viktor a migránsok tagállamok közötti automatikus elosztására tett brüsszeli javaslatról szólva jelezte, a "betelepítéspárti baloldal" mindig tagadta, hogy lenne "kényszerbetelepítési" terv, most azonban az Európai Bizottság maga hozta azt nyilvánosságra.

Az európai bizottsági javaslatot önmagában egy kész tévedésnek minősítette, szerinte ugyanis a testület menekültügyi kérdéssel foglakozik, pedig "a mi problémánk nem a menekültek szétosztása, hanem a határok megvédése". Meg kell erősíteni a határvédelmet, ellenőrzés nélkül senkit sem szabad beengedni, a menekülttáborokat pedig az EU-n kívül kell létrehozni - ismertette a Schengen 2.0 akciótervben foglalt kezdeményezését.

Közép-Európában, benne Magyarországon "urai vagyunk a helyzetnek": "ellenőrzés alatt tartjuk az eseményeket (...), itt nem járulunk hozzá, hogy a kulturális örökségünk egyik pillanatról a másikra eltűnjön, itt nem fognak létrejönni párhuzamos társadalmak" - mondta.

Javier Solana volt NATO-főtitkár kijelentését, miszerint ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, el lenne utasítva, a miniszterelnök úgy kommentálta, "ismerjük a volt NATO-főtitkárt", "ez egy öreg kommunista".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.