BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapnak a viharok, marad a hőség - narancs riasztás 15 megyében

Keleten a hőség, nyugaton a viharok miatt kell ma óvatosnak lenni. Az ország teljes területére figyelmeztetést adtak ki, 15 megyére másodfokút.

Az egész országra kiadták a figyelmeztetést a ma várható nagy viharok miatt. A következő rövid időre még csak a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld és Észak-Magyarország néhány részén van másodfokú vihar- és esőriasztás, de az este valószínűleg az egész ország megkapja a nagyobb zivatarokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a teljes Dél- és Közép-Dunántúlra, Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Nógrád és Zala megyére másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki: ezeken a területeken jönnek a nagyobb zivatarok ma, amelyeket közepes kockázattal nagyobb károkat okozó szél vagy jégeső kísérhet. Az ország többi részén elsőfokú a figyelmeztetés.

A viharokat a legtöbb helyen nagy felhőszakadás is kíséri: ahol a zivatarok miatt narancs figyelmeztetés van életben, ott a felhőszakadások miatt is - ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet le. Az ország többi részén Békés megyét kivéve mindenütt elsőfokú az esők miatti figyelmeztetés, ott 25-30 milliméternél több eső hullhat le rövid idő leforgása alatt.

Eközben életben maradt a hőségriasztás is, elsősorban az ország keleti felén lesz rossz ilyen szempontból a helyzet. Budapesten és Pest megyében, valamint a teljes Alföldön narancs színű a figyelmeztetés, ez 27 fok feletti napi középhőmérsékletet jelent. Észak-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, továbbá Fejér és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú a hőségriasztás, ott 25 fok felett lesz a napi középhőmérséklet.

Holnap sem lesz sokkal jobb a helyzet: aznapra is viharriasztást adtak ki az egész országra. A legnagyobb viharok ekkor már Kelet-Magyarországon lesznek, az Alföldön, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében másodfokú, mindenhol máshol elsőfokú a figyelmeztetés a zivatarok és a felhőszakadások miatt is. Holnap ráadásul nagy szelekre is fel kell készülni, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében várhatóak óránkénti 70 kilométeresnél is erősebb széllökések.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.