BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig engedik a külföldön dolgozó magyarokat részt venni a népszavazáson

Több száz kilométert is utazhatnak a külföldön dolgozó magyarok, ha szeretnének részt venni az októberi népszavazáson. A határon túliaknak nem lesz ilyen gondjuk, ők voksolhatnak levélben is.

Bajosabb lesz Londonból vagy Brüsszelből üzenni Brüsszelnek, mint Erdélyből - írta meg a Népszabadság.

Az október 2-i kvótanépszavazáson ugyanazok a szabályok érvényesek, amelyek a parlamenti választáson: míg a főként a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok levélben is voksolhatnak, addig a több százezer, magyarországi lakcímmel rendelkező, ám külföldön tanuló vagy dolgozó polgár csak a külképviseleteken. A nagyvárosokban élőknek ez csak sorban állást jelent, azoknak viszont, akik olyan helyen laknak, ahol nincs követség vagy konzulátus, általában nem keveset utazniuk­ is kell, ha szavazni akarnak. Az amerikai kontinensen és Ausztráliában akár több ezer kilométert is.

A megkülönböztetést sokan a parlamenti választások alkalmával is igazságtalannak tartották. A panaszokat azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság is elutasította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.