BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Németország sokáig nem foglalkozott jól a menekültüggyel

Németország sokáig nem foglalkozott megfelelően a menekültek témájával és a schengeni külső határok védelmével - mondta Angela Merkel német kancellár egy interjúban.

"Túl sokáig mi, németek sem vettünk tudomást a problémáról" - mondta a menekültválságról Angela Merkel a Süddeutsche Zeitungnak. A német kancellár arról is beszélt, hogy "összeurópai megoldásra" van szükség.

Mint mondta, már 2004-ben és 2005-ben is sok menekült érkezett, de Németország Spanyolországra és a külső határokon fekvő más országokra hagyta a gondot, és ellenállt "a menekültek arányos elosztásának". Tagadhatatlan, hogy Németország a balkáni háborúk idején befogadott sok menekült után "nagyon örült" annak, hogy "a témát főleg másoknak kell megoldaniuk" - jegyezte meg a kancellár.

Angela Merkel hangsúlyozta: "mély meggyőződésből" mondta egy éve berlini nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy "sikerülni fog, megoldjuk", és annak tudatában, hogy nagy és nehéz feladatról van szó. A "német egység gyermekeként" világos volt számára, hogy ismét új utakra kell lépni, és le kell győzni a bürokratikus akadályokat és félelmeket.

Arról, hogy kire vonatkozik a többes szám a "sikerülni fog, megoldjuk" mottóban, elmondta, hogy saját magára és a kihívást vállaló összes többi politikusra, az  önkéntesekre, a segélyszervezetekre, a gazdaságra, a társadalom egyéb részeire, "végülis egész Németországra" gondolt, mert "Németország erős ország volt és most is az". Ugyanakkor nem csak Németországra, hiszen "nekünk, európaiaknak kell gondoskodnunk az uniós külső határok biztosításáról és a mozgás szabadságának megőrzéséről a schengeni övezeten belül". A kancellár a többi között kifejtette: tudatosan törekedtek arra, hogy minden, amit a menekültekért tesznek, ne azok kárára történjék, akik mindig is itt éltek vagy nagyon régen itt élnek. Ezzel lehet jelezni, hogy ők "ugyanannyira fontosak, mint eddig", aminek révén az emberek félelmeinek legalább egy részét el lehet oszlatni.

A jelszóban szereplő megoldás, megbirkózás mikéntjéről szóló kérdésre elmondta, hogy belpolitikailag két fontos feladat van. Az egyik a menedékkérők regisztrációja, elhelyezése és a folyamatokat rendező, irányító egyéb mechanizmusok működtetése a helyi közösségek túlterhelése nélkül. A másik feladat ezeknek az "egész más kultúrkörből érkező" embereknek a beillesztése a befogadó társadalomba, ami "minden, csak nem problémamentes". Szokás a helyzetet összevetni a második világháború után hazájukból elüldözött németek befogadásával, de "egészen más, amikor valaki Szíriából, Irakból vagy Eritreából jön", más nyelvet beszél és muzulmánként más vallású, mint a németországi emberek többsége. "Az integrációs feladatok másmilyenek és nagyobbak, de meg lehet oldani őket, ha az értékeink irányítanak" - mondta Angela Merkel.

A menekültek beáramlása és a terrorizmus összefüggésére vonatkozó kérdésre kiemelte: a hatóságok "természetesen" észrevették, hogy nem minden menekült jó szándékkal érkezik, és azt is tapasztalják, hogy iszlamista csoportok megpróbálják menekültekbe sulykolni nézeteiket. Azonban "egyszerűen nem igaz, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett, hiszen már korábban itt volt a legkülönbözőbb formákban" - tette hozzá Angela Merkel. A menekültek "nagyon nagy többsége az erőszak, a gyilkosság, a bombák és a terror elől" menekült Németországba és "semmi mást nem kíván, csak nyugalmat és egy új esélyt az életre" - mondta. Azonban a fenyegetettségről nyíltan kell beszélni és következetesen fel kell lépni a biztonság megőrzéséért. Nyíltan kell beszélni arról is, hogy Kölnben szilveszterkor "teljességgel elfogadhatatlan bűncselekmények" történtek. "Köln drámája" éppen az volt, hogy "az a benyomás keletkezhetett", hogy valamit el kell hallgatni vagy nem a súlyának megfelelően kell beszélni róla - mondta a német kancellár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.