BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszavazás: mindannyiunk adatait megkapják a pártok, ha nem tiltjuk le

Aki nem szeretné, hogy a népszavazás kampányában a kormány vagy a pártok megkeressék, annak kérnie kell, a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét.

Az a választópolgár, aki nem szeretné, hogy az októberi népszavazás kampányában a kezdeményező kormány vagy az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét - hívta fel a figyelmet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A NAIH elnöke emlékeztetett: a jogszabály szerint a Nemzeti Választási Iroda kérelemre - öt napon belül, de legkorábban a népszavazás napját megelőző 50. napon - átadja a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét a kezdeményezés szervezőinek, továbbá a kezdeményezés szervezésében részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártoknak.

Az adatszolgáltatás nem érinti a választópolgárok azon jogát, hogy megtiltsák a róluk nyilvántartott adatok kiadását, valamint, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerinti adatszolgáltatást korlátozó vagy tiltó nyilatkozatot tegyenek - tette hozzá. A polgárok személyes adatai és lakcímei nemcsak kampánycélokra, hanem közvetlen üzletszerzésre, úgynevezett direkt marketingre, piackutatásra, tudományos kutatásra, valamint közvélemény-kutatás céljára is kikérhetők, ezek kiadását is megtilthatja bárki.

A NAIH elnöke emlékeztettt arra is, az adatszolgáltatás adatait kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, egyéb célú felhasználásuk, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az átadott név- és lakcímadatokat legkésőbb a népszavazás napján meg kell semmisíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.