BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a Brexit? Meglepő fordulat!

A brit parlament dönthet az EU elhagyásának feltételeiről - hogy ez a Brexit vétóját jelenti, vagy azt, hogy az ország megállapodás nélkül kihullhat az EU-ból, azon még sokat fognak veszekedni a jogászok és a politikusok.

Szélsőséges esetben akár az egész Brexit borulhat - persze odáig még hosszú lenne az út, és sok más forgatókönyv is megvalósulhat, mindenesetre most jóval nagyobb lett a káosz a brit EU-kilépés ügyében. Egy brit kormányzati közleményben ugyanis elismerték: a parlament is dönthet az EU-tagságról.

Egész pontosan akkor lehetne beleszólásuk a képviselőknek a kérdésbe, amikor a tárgyalások befejeződtek. Tehát London és Brüsszel vezetői mindenképp leülnek egymással, megtárgyalják a kilépés részletes forgatókönyvét, de amint ezzel végeztek, a brit parlament még vétózhat.

A Legfelsőbb Bíróság most kimondta: minden nemzetközi szerződésre, így azoknak az újratárgyalására vagy a felmondására is áldását kell adnia a parlamentnek.

Ez azonban további furcsa fordulatokat is hozhat. Ha ugyanis elindítják a kilépési tárgyalásokat, akkor nem csak az a végkimenetel lehet, hogy a parlament vétóz, és így jobb feltételekkel vagy később hagyhatja el az ország az EU-t. A britek számára legrosszabb forgatókönyv is megvalósulhat: ha a tárgyalások kezdetétől számított két éven belül nincs megállapodás, akkor egyszerűen kihullhat az ország az unióból, anélkül, hogy rendezték volna kapcsolatait az EU-val és más nemzetközi partnerekkel. Ezért az EU-tagság hívei azt szeretnék most elérni, hogy még az előtt döntsön a parlament a részletekről, hogy a brüsszeli tárgyalások egyáltalán elindulnának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.