BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bukhat a Brexit! Nagy bajban lehetnek a brit kilépés pártolói a bírósági döntés után

Bíróság mondta ki: a brit parlamentnek kell döntenie arról, hogy kilépnek-e az EU-ból, nem elég önmagában a népszavazás.

Nagy bajba kerülhet a brit kilépés az EU-ból: a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a parlament döntése nélkül nem lehet elindítani a kilépés folyamatát.

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta korábban: a nyári népszavazás azt jelenti, hogy a képviselőknek nem kell dönteniük a kilépésről. Hiába azonban a népszavazás végeredménye, hivatalosan még mindig nem indították meg a kilépési folyamatot. A legfelsőbb bíróság most úgy döntött, hogy ezt nem is tehetik meg parlamenti jóváhagyás nélkül - csakhogy a törvényhozásban EU-párti a többség.

A bonyodalom abból adódik, hogy a briteknél precedensjog van, arról pedig soha nem volt rendelkezés korábban, hogy mi a teendő egy ilyen helyzetben. A parlament megkérdezését pártolók azt mondják: egyszerű a képlet, minden nemzetközi szerződésről szavazniuk kell a képviselőknek, így ezeknek a felmondásáról is. A mostani döntés ellen lehet fellebbezni, a kormány meg is teszi ezt - hosszú távon azonban akár az az extrém helyzet is kisülhet ebből, hogy az Európai Bíróságnak kell majd döntenie a kérdésben.

Persze több politikai elemző arra is felhívta a figyelmet: lehet, hogy a parlamentben is simán meglesz a többség a kilépéshez. A képviselők ugyanis igencsak nehezen magyaráznák el a választóiknak, hogy miért fordulnak szembe a többség akaratával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.