BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Az EU korrekt tárgyalásokra törekszik

Az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy fair és konstruktív legyen a brit uniós tagság megszüntetésről (Brexit) rövidesen kezdődő tárgyalási folyamat - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában kiemelte: Theresa May-jel kedden telefonon folytatott megbeszélésén a brit kormányfő biztosította arról, hogy London is méltányos, és az együttműködés elvén alapuló tárgyalásokra törekszik. Az Európai Unió "történelmileg egyedülálló sikertörténet", és ezen nem változtat, hogy elveszíti Nagy-Britanniát, egy "fontos és erős tagját" - szögezte le Angela Merkel.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Merkel méltányos, és az együttműködés elvén alapuló tárgyalásokra törekszik - fotó: AFP Merkel méltányos, és az együttműködés elvén alapuló tárgyalásokra törekszik - fotó: AFP[/caption]

A Brexit-tárgyalások első szakaszában a tagság megszüntetésének feltételeit kell kidologozni, utána pedig az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyrendszerét kell kialakítani. Az a legfőbb cél, hogy szoros partneri kapcsolat alakuljon ki, és az uniós tagság megszüntetése a lehető legkevésbé érintse a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárokat - mondta a német kancellár.

 

Erre azután került sor, hogy Theresa May brit miniszterelnök nevében Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete átadta az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítést Donald Tusk-nak, az Európai Tanács elnökének. Ezzel az Egyesült Királyság nemsokára végleg kilép az Európai Unióból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.