BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az afrikai államoké és a tüntetőké a főszerep a G7 második napján

Tüntetéssel, sajtótájékoztatókkal és közös nyilatkozattal zárul a G7-ek tanácskozása szombaton a szicíliai Taorminában.

Az afrikai kontinens közelségét és jelentőségét hangsúlyozta Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök szombaton a hét iparilag legfejlettebb ország csúcstalálkozójának második napján a szicíliai Taorminában. A városba megérkeztek a nemzetközi humanitárius és környezetvédelmi szervezetek aktivistái is, hogy tüntessenek a G7-ek ellen.

Paolo Gentiloni a G7-csúcs záróülését megnyitva kijelentette, a helyszínként választott Szicília bizonyítja, mennyire közel van az afrikai kontinens és milyen fontos az együttműködés az ottani országokkal. Gentiloni hangsúlyozta: Afrika lesz a főszereplője a G20-ak július 7-8-i találkozójának is, amely az olasz miniszterelnök szerint mintegy a G7-csúcs folytatása lesz. A tanácskozáson felszólal az Afrikai Unió soros elnöke, Ricardo Mangue Obama Nfubea guineai miniszterelnök, de Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is beszédet tart majd.

A szicíliai csúcstalálkozó végül egy közös nyilatkozattal, valamint Paolo Gentiloni sajtótájékoztatójával zárul. Angela Merkel német kancellár, valamint Donald Trump amerikai elnök a mai napon nem járul a média elé, Emmanuel Macron francia elnök viszont találkozik a sajtóval. Theresa May brit miniszterelnök már péntek este visszautazott Londonba.

A G7-csúcs zárónapján a nemzetközi szervezetek, valamint a G7-ellenes tüntetők is hallatják szavukat: több ezer résztvevőt várnak a Taormina tengerpartján, Giardini Naxosban meghirdetett demonstrációra. Roberto Barbieri, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet olaszországi igazgatója kijelentette, többet várnak a világ vezetőitől a migrációs helyzet megoldására, „nem falakat, hanem humanitárius folyosók” kiépítését.

Renato Accorinti, a szicíliai Messina polgármestere a péntek esti díszkoncert végén azt kiabálta angolul Donald Trump amerikai elnök felé, hogy „Trump peace, no war”. Accorinti, aki egy a migránsok befogadását sürgető feliratú pólóban vett részt a taorminai ókori amfiteátrumban rendezett koncerten, a sajtónak elmondta, azt várja a világ vezetőitől, hogy valóban tegyenek a béke érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.