BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katarban patthelyzet alakult ki

Az iszlám terrorizmus támogatásával meggyanúsított arab olajsejkség elleni szárazföldi, légi és vízi blokád immár a harmadik hetébe ért.

Katarban csendes várakozás, külföldön hangos tüntetések közepette telt a hét vége, miközben az iszlám terrorizmus támogatásával meggyanúsított arab olajsejkség elleni szárazföldi, légi és vízi blokád immár a harmadik hetébe ért. Dohában hiába várták, lapzártánkig nem érkezett meg az a hét közepén beharangozott jegyzék, amelyben a bojkott megszervezésében legaktívabb Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek pontokba sorolva részletezi a szankciók feloldásának feltételeit.

Sőt, egyelőre a vádpontok kifejtésével is adós a szaúdiak vezette koalíció – mondta a Qatar TV-nek Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari külügyminiszter, aki szerint már az a tény is, hogy az ellenfeleik két hét alatt sem voltak képesek megmondani, konkrétan mit is akarnak, azt bizonyítja, hogy teljesen alaptalanok a Katart ért vádak.

Az Öböl Menti Országok Együttműködési Tanácsa részéről közvetítőként fellépő Kuvait sem kapott semmilyen információt a követelésekről, noha az ezek összeállítására a szaúdiak által szabott határidő már szombaton lejárt. Közvetítő szerepet vállalt Törökország is, amely külügyminiszterét, Mevlut Cavusoglut küldte Rijádba, hogy tárgyaljon Szalman bin Abdulaziz asz-Szaud szaúdi királlyal. Az eszmecsere gyümölcsöző volt, de a válság tekintetében eredménytelen. A törökök ezután bejelentették, hogy mást is küldenek Katarba: légi úton ötezer tonna élelmiszerrel segítik szövetségesüket, miközben Erdogan elnök újfent a válság gyors rendezésére szólított fel. Szombaton Isztambulban, Londonban és Párizsban is nagyszabású tüntetéseket tartottak a blokád feloldása érdekében – jelentette az al-Dzsazíra hírügynökség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.