BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsákutcában a holland kormányalakítási tárgyalások

Összeomlott kedden a hollandiai koalíciós tárgyalások legújabb fordulója is, miután a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) kilépett a négypárti egyeztetésekből a migrációs politika terén tapasztalható, áthidalhatatlan nézetkülönbségek miatt. A helyi sajtó hírei szerint egyre valószínűbb, hogy kisebbségi kormány jön létre.

A március 15-i választások nyomán megkezdődött újabb tárgyalási fordulóban a győztes Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű liberális konzervatív párt, a kereszténydemokraták (CDA), illetve a liberális D66 és a Zöld Baloldal vett részt.

A kormányalakítást felügyelő Herman Tjeenk Willink arról számolt be, hogy a zöldek a három másik párttal ellentétben határozottan elvetették annak a lehetőségét, hogy támogassák a jövőben az EU-török migrációs egyezményhez hasonló megállapodások megkötését egyes afrikai országokkal a menekültáradat fékezése érdekében.

Jesse Klaver, a Zöld Baloldal vezetője úgy vélekedett, az ilyen egyezségekkel nem biztosítható, hogy a háború és erőszak elől menekülő emberek a megfelelő védelemben részesüljenek. Azt is hozzátette, hogy nem akar „minden áron” a kormány tagja lenni.

Ez a négy párt korábban már megpróbált megállapodásra jutni a kormányalakításról, de az egyeztetések akkor is zátonyra futottak a bevándorláspolitika területén fennálló éles nézetkülönbségek miatt.

A kormányalakításhoz legkevesebb 76 képviselői helyre van szükség a parlament 150 fős alsóházában, ami a választás eredményei alapján azt jelenti, hogy legalább négy pártnak kell koalícióra lépnie, ezért a szokásosnál is több időre lehet szükség a megállapodáshoz.

Szakértők szerint a tárgyalások többszöri összeomlása miatt még hónapokig elhúzódhat a folyamat, egyes elemzők ugyanakkor úgy gondolják, hogy ebben a helyzetben egy VVD-vezette kisebbségi kormány vagy egy hatpárti baloldali szövetség is elképzelhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.