BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A londoni City kiesett az élmezőnyből

Hongkongban és Londonban a legdrágábbak az irodák a világon. Egyes régiókban két számjegyű növekedés volt megfigyelhető a bérleti költségekben.

Az első osztályú irodabérleti költségek (bérleti díj, helyi adók, szolgáltatási díjak) 2017 első negyedévében átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbi adatokhoz képest a világban. Az amerikai kontinens 3,6 százalékkal, Európa 0,8 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térség pedig 1,2 százalékkal drágult ebben az időszakban a CBRE friss összesítése szerint. Hongkong központja és a londoni West End üzleti negyed maradt a legdrágább irodapiaci lokáció.

Forrás: AFP

A dél-afrikai Durban áll az első helyen az irodabérleti költségek növekedési ütemét tekintve (+21,2 százalék), Európában pedig Stockholm drágult a legjobban (+18,8 százalék). Az ázsiai és csendes-óceáni térségben a kínai Sanghaj Pukszi negyedében, a kínai Kuangcsuban, az indiai Bangalore-ban és Sanghaj Putung városrészében emelkedtek a legnagyobb mértékben a költségek. Az amerikai kontinensen az argentin fővárosban, Buenos Airesben, a texasi Houston elővárosi részén és a New York-i Midtown déli részében kell a legnagyobb költségnövekedéssel szembenézniük a bérlőknek.

A CBRE a világ 121 irodapiacán követi nyomon az első osztályú irodák bérleti költségeinek alakulását. A legdrágább 50 lokáció közül 2017 első negyedévének végén 21 az ázsiai és csendes-óceáni térségben, 16 az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika), 13 pedig Amerikában található.

Az EMEA-régióban az említett dél-afrikai Durban és Stockholm után Belfastban és Amszterdamban nőttek a legnagyobb mértékben az irodabérlés költségei, és nem sokkal maradt le Lyon és Berlin sem.

A londoni West Enden – bár még mindig a második legdrágább lokáció a világon – a CBRE elemzése szerint azért is csökkentek a bérleti költségek, mert visszaesett a pénzügyi szolgáltatók kereslete, amelyek egyre kevésbé kívánják kifizetni a londoni prémiumpiac magas díjait. Svájcban a bérlők erőfeszítései, hogy csökkentsék költségeiket, sikerrel jártak Genfben és Zürichben. A londoni City kiesett a tíz legdrágább piac közül, dacára annak, hogy 2,9 százalékkal nőttek az irodabérlési költségek. Budapesten négyzetméterenként 197 dollárért lehet első osztályú irodát bérelni a CBRE adatai szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.