BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump Dél-Koreát is megregulázza

Vendégségbe jönni a pofonért nem túl kellemes, mégis ebbe szaladt bele Mun Dzsein dél-koreai elnök Donald Trumpnál tett hét végi, washingtoni bemutatkozó látogatásán.

A korrupciós botránya miatt elnöki tisztségétől megfosztott Pak Kunhje helyét májusban elfoglaló Mun Dzseint alaposan kiosztotta Trump, fejére olvasta, hogy a Dél-Koreával szemben fennálló és egyre duzzadó hatalmas kereskedelmi deficit nem tartható fenn tovább, le kell bontani. Ennek érdekében Trump az elődje, Barack Obama által öt évre megkötött kereskedelmi egyezményt is hajlandó egy mozdulattal kettétépni – adott nyomatékot szavainak a Reuters tudósítása szerint.

Dél-Korea ezzel csatlakozott a hasonló üzenetet visszafogottabb stílusban megkapó Kínához, Németországhoz és Japánhoz. Donald Trump szemében ezek az országok végeérhetetlen exportoffenzívájukkal amerikai munkahelyek százezreit teszik tönkre, miközben adósságba verik az Egyesült Államokat. Az elnök szent meggyőződése, hogy a lassan 20 ezermilliárd dollárt elérő államadósság is az eltorzult külkereskedelmi viszonyokból fakad.

Az MSNBC elemzői rámutattak, hogy az elnök súlyos tévedésben van, és úgy látszik, senki sincs a környezetében, aki rávilágítana, hogy a kettőnek az égvilágon semmi köze sincs egymáshoz. Az államadósságot a washingtoni kormányzat túlköltekezése okozza. Azt a hiányt kell hitelfelvétellel finanszírozni, amelyet az elnök és a kongresszus üt a büdzsén. A hiány megszaladásában pedig a fegyverkezésnek és a katonai akcióknak kiemelt szerep jut nemcsak most, hanem a jövőben is.

Mun Dzsein bölcsen nem ment bele a vitába, azt hangoztatta, hogy a kereskedelmi megállapodás mindkét fél érdekeit szolgálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.