BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Iszlám Állam a legfélelmetesebb

Az Iszlám Államot és a klímaváltozást tartják a legfenyegetőbbnek a világon, de a kibertámadástól és a me­nekültektől is sokan tar­tanak egy friss felmérés szerint.

A menekültektől, az Iszlám Államtól és a kibertámadásoktól tartanak leginkább a magyarok – derül ki a Pew Re­search Center friss felméréséből. A kutatásban részt vevők csekély része (22 százalék) tart az Amerikai Egyesült Államok, Kína (26 százalék) és Oroszország (28 százalék) befolyásától. A Pew kutatásában nyolc lehetséges veszélyről mondhatták el véleményüket az emberek. A válaszokból kiderül, hogy a magyarok szerint a globális felmelegedés (59 százalék) és a kibertámadás (36 százalék) nagyobb veszélyt jelent ránk, mint a nagyhatalmak befolyásolása.

Forrás: AFP

A magyarok félelme egyébként globális szinten nem kiemelkedő: az Iszlám Állam és a klímaváltozás tartja félelemben az embereket, ezt követően jönnek csak az internetes támadások és a világgazdasággal kapcsolatos aggodalmak. Míg Vietnamban és Venezuelában tartanak legkevésbé az Iszlám Államtól, addig Magyarország az erős középmezőnyben áll (64 százalék), hasonlóan Lengyelországhoz és Indiához.

A terrorszervezet jelenléte egyébként a libanoni válaszadók 97 százalékát tölti el félelemmel, a spanyolok és a franciák 88, valamint az olaszok 85 százalékát. A felmérésből kiderül, a spanyolok nem csak az Iszlám Államtól tartanak, a klímaváltozás (89 százalék) ugyanúgy aggasztja őket, mint Chilét (86 százalék) vagy Görögországot (79 százalék).

A kutatás érdekessége, hogy az internetes támadásoktól a legmodernebb informatikai hálózattal rendelkező országok félnek. Dél-Koreában és Japánban kifejezetten sok válaszadó jelölte meg veszélyforrásként a számítógépes vírusokat/támadásokat, nem sokkal maradt le az USA és Németország sem.

A nagyhatalmak térhódításától, így például Amerikától és Oroszországtól leginkább a törökök tartanak, míg Kínától főleg a dél-koreai, a vietnami és a japán válaszadók. Magyarország jócskán elmarad az ázsiai országoktól: a magyarok Olaszországgal, Hollandiával és Jordániával azonos mértékben tartják aggasztónak az amerikai befolyást; míg Izraellel, Ausztráliával és Nigériával azonos az orosz befolyással kapcsolatos aggodalom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.