BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel az atomegyezmény betartására figyelmeztet

Minden résztvevőnek teljes körűen be kell tartania az iráni atomalkuban foglaltakat az Európai Bizottság szerint.

Minden félnek teljes körűen be kell tartania az iráni nukleáris programot korlátozó megállapodást, melyet két évvel ezelőtt kötöttek az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint Irán képviselői – szögezte le Catherine Ray, az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben.

Hasszán Rohani iráni elnök a busheri atomerőmű irányítótermében
Forrás: AFP

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta, hogy fenntartható és hosszú távú megoldást jelent az iráni nukleáris fegyverkezés megfékezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is támogatott megállapodás, amely mind ez idáig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és minden résztvevő fél számára szükséges biztosítékokat nyújt.

A szóvivő emlékeztetett arra: Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nemrégiben kijelentette, hogy a megállapodást nem lehet újratárgyalni. Az uniós bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a megállapodással kapcsolatos fejleményeket – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön kijelentette, meg kell előzni, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, s úgy véli, hogy Teherán nem tartja tiszteletben a megállapodás „szellemét”. Az amerikai elnöknek október 15-én kellene aláírnia a háromhavonta esedékes visszaigazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut, sajtóhírek szerint azonban ezt valószínűleg nem teszi meg, és a kongresszusra bízza az atomalku sorsát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.