Tejipari szakmérnöki, valamint tejipari szaktanácsadói szakirányú továbbképzési szakot indít a 2017–2018-as tanév második félévében a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara Mosonmagyaróváron – jelentette be Varga László, a szakot vezető egyetemi tanár. A levelező tagozaton meghirdetett képzés időtartama három félév, félévenként 90 óra időtartamban, közvetlen konzultációkkal, laboratóriumi és üzemi gyakorlatokkal, hazai, illetve külföldi tanulmányúttal.
A 2018-ban bicentenáriumát ünneplő mosonmagyaróvári kar az új képzéssel folytatja saját, harmincéves tejipari szakmérnökképzési hagyományait, de egyben reagál a piaci igényekre is. A hazai tejszektorban ugyanis tejipari szakmérnökökből és szaktanácsadókból egyaránt hiány mutatkozik. A kar vezetői szerint pedig a magyar tejágazat csak jól képzett szakemberekkel tud válaszolni az ágazatot érő globális kihívásokra. Ilyen például, hogy a világpiacon erőteljesen fokozódik a kereslet a tejzsír iránt, a hazai termelők által előállított tejek beltartalmi értékei pedig esetenként elmaradnak az Európa fejlett országaiban tapasztalhatótól. A szakmai szervezetek előrejelzései szerint a világpiacon növekvő tejigénnyel lehet számolni a közeljövőben, a hazai tejszektor kilátásai tehát pozitívak, de a versenyben csak hatékony termeléssel lehet sikeres. A kar ezt felismerve hirdette meg az új továbbképzési szakot – nyomatékosította Varga László.
A képzés keretében a hallgatók tudományos igényű, átfogó ismereteket szerezhetnek a tejipari tevékenységről. A kar célja, hogy hallgatói önálló irányító és oktató tevékenységre is képes, egységes szakmai szemléletű, elméletileg megalapozott szakismeretekkel rendelkező specialistákká váljanak a képzés eredményeként. Az egyetemi tanár szerint erre az oktatók felkészültsége és a kar hagyományai garanciát jelentenek. A szakot elvégző hallgatók képessé válnak a tejtermelési, illetve az elsődleges és tejipari feldolgozási folyamatok irányítására, a termelési folyamatok szervezésére és fejlesztésére, a tejfeldolgozási folyamatok és a tejfeldolgozás különböző termékeinek ellenőrzésére, a minőségbiztosítási és a minőségfejlesztési, továbbá a marketingfeladatok megoldására. Egyben kompetenciát szereznek a fejlesztési feladatok átfogó szemléletű elvégzésére, valamint konstruktív kutató, oktató és igazgatási feladatok ellátására is.
A tejipari szakmérnöki szakirányra a felvétel feltétele az agrár- vagy műszaki képzési területen legalább alapképzésben szerzett mérnöki oklevél, míg a tejipari szaktanácsadói szakirány esetében természettudományi, orvos- és egészségtudományi vagy gazdaságtudományi képzési területen legalább alapképzésben szerzett oklevél – áll a kar közleményében. Gondoltak a korábbi képzési rendszerben végzettekre is: ők a felsoroltaknak megfelelő, legalább főiskolai szintű oklevél birtokában felvételizhetnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.