BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csatlakozásra bátorítja Ukrajnát a NATO

Tejességgel reális célkitűzésnek nevezte Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozását Rose Gottemoeller, a NATO főtitkár-helyettese egy kijevi biztonságpolitikai fórumon.

A NATO egyik vezetője a tanácskozás honlapján közzétett felszólalásában – amelyből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett – kijelentette, hogy nem „idealistának”, hanem „nagyon fontos és reális” célkitűzésnek tartja Ukrajna törekvését az EU és a NATO-tagság elnyerésére.

Egyúttal figyelmeztette Kijevet: még számos reformot kell végrehajtania ahhoz, hogy megfeleljen a NATO-csatlakozási követelményeknek. Ezek közül kiemelte a védelmi, köztük a belügyi intézmények reformjának szükségességét.

A kijevi nemzetközi fórumot az Arszenyij Jacenyuk volt ukrán miniszterelnök által 2007-ben létrehozott „Open Ukraine” alapítvány szervezte, évente rendezi meg, az idén immár tizenegyedik alkalommal – írta az UNIAN.

Rose Gottemoeller, a NATO főtitkár-helyettese

A tanácskozás fő célja az Európai Unió és a Fekete-tengeri térség közötti együttműködés erősítése a biztonsági szférában, valamint a hivatalos tisztségviselők és független szakértők, nem kormányzati szervezetek képviselői közötti párbeszéd elősegítése, utóbbiak szerepének növelése az európai biztonsági problémák megoldásában.

Oroszország élesen ellenzi a NATO további közeledését határaihoz, főként Ukrajna és Georgia felvételét az atlanti szervezetbe. A NATO viszont márciusban hivatalosan elismerte Ukrajna csatlakozási szándékát a katonai szövetséghez.

A szervezet március 9-én frissítette honlapján azt a dokumentumot, amelyben

felsorolja azokat a partnerországokat, amelyek hivatalosan kinyilvánították a tagságra irányuló törekvésüket, s beírta Ukrajnát is Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Georgia mellé.

Ezt Petro Porosenko ukrán elnök akkor úgy értékelte, hogy ezzel a döntéssel a NATO szemszögéből „magasabb szintre” emelkedett Ukrajna törekvése a teljes jogú tagság elnyerésére az atlanti szövetségben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.