BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NATO ki is vonult, meg nem is Afganisztánból

A NATO-főtitkár szerint valamennyi érdekelt afgán fél részvételével létrejövő békefolyamat elengedhetetlen a politikai rendezéshez.

A NATO védelmi miniszterei a katonai szövetség Afganisztánnak nyújtott támogatásának folytatása, az afgán biztonsági erők finanszírozásának 2024-ig tartó kiterjesztése mellett határoztak, és elkötelezték magukat a békefolyamat előmozdítása és a teljes megbékélés megteremtése mellet

– közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken.

Stoltenberg a kétnapos védelmi miniszteri tanácskozás második munkanapját követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a partnerországok célja, hogy megerősítsék az afgán biztonsági erőket a békés megoldás feltételeinek megteremtése érdekében. Arra emlékezetett, hogy a NATO 2015-ben befejezte harci küldetését Afganisztánban, amelyet ezt követően a helyi kormányerők vettek át. A katonai szövetség támogató és képzési, tanácsadási és segítségnyújtási feladatait azonban továbbra is ellátja az országban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
Fotó: Aydemir / Anadolu Agency

A NATO-főtitkár azt is mondta, hogy Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön bejelentett tálibokkal szembeni hadműveleteinek átmeneti felfüggesztése az afgán kormány béke melletti elkötelezettségét bizonyítja. A NATO támogatja a tűzszünetet és arra szólítja fel a tálibokat, hogy csatlakozzanak a megállapodáshoz.

Stoltenberg szerint egy afgán vezetésű, valamennyi érdekelt afgán fél részvételével létrejövő békefolyamat elengedhetetlen a politikai rendezéshez, amely tartós megoldást hozhat az ország számára. A szövetség ezért arra szólítja fel az afgán kormányt, hogy az őszre tervezett választások sikere érdekében folytassa a korrupcióellenes harcot, és biztosítsa a nemzetközi emberi jogokat minden afgánra kiterjedően.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter a tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján közölte, a NATO felkérte a tagországokat, hogy segítsék a közép- keleti régiókban tevékenykedő misszióit.

Magyarország készen áll arra, hogy az Afganisztánban és az Irakban szolgálatot teljesítő NATO-erőket további katonákkal támogassa

– tette hozzá.

A tálibokkal szembeni hadműveletek átmeneti felfüggesztését csütörtökön jelentette be Asraf Gáni afgán elnök a ramadánt lezáró íd al-fitr nevű ünnep alkalmából. A tűzszünet június 12. és 20. között lesz érvényben. A bejelentés szerin a műveleteket csak a tálib lázadók ellen állítják le, az afgán biztonsági erők az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatják a harcokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.