BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha Erdogan nem változtat, a líra lehet a választás vesztese

A piac Törökország sérülékenységére tekintettel szoros figyelemmel követi a választásokat, ahol ismét Erdogan az esélyes befutó.

Vasárnap elnök- és parlamenti választásokat tartanak Törökországban. A szavazás fő esélyese a mostani elnök, Recep Tayyip Erdogan, bár az elemzések szerint az előnye egyre apad. Eredetileg jövő novemberben lett volna esedékes a választás, de Erdogan a „növekvő bizonytalanságokra” hivatkozva másfél évvel előrehozatta azt. Erdogan fő ellenfelei: Muharrem Ince, a Köztársasági Néppárt (CHP) feje, valamint a nacionalista Iyi, azaz Jó Párt vezetője, Meral Aksener.

A piac Törökország sérülékenységére tekintettel szoros figyelemmel követi a választásokat. A török gazdaság ikerdeficites, tehát súlyosan függ a külföldi finanszírozóktól. A külföldi hitelek felpörgették a gazdasági növekedést, az idei első negyedévben 7,4 százalékos volt éves bázison a GDP-bővülés. A túlhevült növekedés miatt viszont az infláció is két számjegyűre gyorsult, Erdogan azonban sajátos monetáris politikai elképzelései miatt, politikai okokból sokáig nem engedte a jegybanknak, hogy kamatot emeljen.

Mindennek a következménye az, hogy az idén a török líra az egyik leggyengébben teljesítő deviza, január óta bő 40 százalékot gyengült a dollár ellenében.

Fotó: AFP

A fő kérdés, hogy a választások után Erdogan, ha nyer, hajlandó-e elmozdulni a közgazdaságtan elfogadott nézetei felé – vélte Samu János. A Concorde elemzési üzletágának vezetője szerint az elmúlt közel 15 évben Erdogan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződésnek megfelelően konszolidálta a török gazdaságot, ám azóta csak azt látni: folyamatosan a hagyományos közgazdaságtani tételek ellen fordul. Megnyugvást hozna a piacoknak, különösen a lírának, ha Erdogan a választások után engedné lassítani, hűlni a gazdaságot – vélte.

Samu János kiemelte: a líra zuhanása reális forgatókönyv, ha Erdogan legalább szóban nem támogatja a lassuló gazdaságot.

A török lakosság és a versenyszektor nagyon el van adósodva, a Bloomberg szerint csak a vállalati szektor 337 milliárd dollárnyi hitelt görget maga előtt, ez történelmi rekord, és a folyamatosan gyengülő líra miatt egyre komolyabb teher az adósságszolgálat.

Samu szerint már ahhoz is lassulnia kéne a hitelfelvételi kedvnek, hogy a lejáró hiteleket törleszteni tudják, nemhogy újakat felvenni. Növelni kellene a megtakarítási hajlandóságot, a folyó fizetési mérleg.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.