BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: A kvótaügyet nem érdemes erőltetni

A visegrádi négyek és Ausztria egyetértenek abban, hogy Európának képesnek kell lennie megvédeni a saját határait és biztonságot adni a polgárainak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a V4-kormányfők és az osztrák kancellár csütörtöki budapesti csúcstalálkozója után.

A visegrádi négyek és Ausztria közös nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor azt mondta, hogy a migráció ügyében a hangsúlyt azokra a kérdésekre kell helyezni, amelyekben egyetértés alakítható ki. A kormányfő két ilyet említett: a határvédelmet, valamint azt, hogy az EU-n kívül kell létrehozni külső menekülttáborokat.

Azokat a kérdéseket, amelyekben nincs egyetértés, mint például a kvótaügy, nem érdemes erőltetni

– tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, különleges találkozó volt a csütörtöki. Először is azért, mert vendégül láthatták az osztrák kormány vezetőjét, ami mindig megtiszteltetés Magyarországnak.

Forrás: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Véget ért a magyar V4-elnökség, amelyet Szlovákia nevében Peter Pellegrini miniszterelnök fog átvenni. Az elnökség átvételénél csak egy jobb érzés van: amikor átadhatja azt az ember – fogalmazott Orbán, sok sikert kívánva kollégájának.

Sebastian Kurz osztrák kancellárt azért látták vendégül, hogy meghallgassák a terveiről, ugyanis Ausztria vezeti majd az Európai Unió Tanácsát a következő fél évben.

Magyarországnak azért is fontos az osztrák kancellár véleménye, mert Ausztria Magyarország legjelentősebb gazdasági partnere – mondta a magyar kormányfő. Ez nem csupán a történelem folyamán volt így, hanem máig igaz – jegyezte meg, hozzátéve: Magyarország érdeke, hogy Ausztria elnöksége sikeres legyen.

A magyar kormányfő azt is mondta, hogy azokat a kérdéseket sem rejtették véka alá, amelyekben nincs egyetértés a V4-ek és Ausztria között: beszéltek az atomenergia kérdéséről, valamint a családi pótlék rendszerének osztrák változásairól is.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, jó reményekkel kezdték és zárták a csütörtöki tanácskozást, zárszavában azt is mondta, hogy pénteken Magyarországra látogat Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Megértjük, hogy vannak országokban belpolitikai nehézségek, de ez nem eredményezhet egy összeurópai kapkodást, az ugyanis káoszt szül

– mondta Orbán Viktor megerősítve: a V4-ek szerint az Európai Bizottságnak nem dolga miniszterelnöki csúcstalálkozó szervezése, ez a tanács elnökének a dolga, aki ennek eleget is tett, hiszen jövő csütörtökön – például menekültügyben is – lesz csúcstalálkozó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.