BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerdán kiderül, hol rendezik az első 48 csapatos focivébét

Szerdán reggel dönt moszkvai kongresszusán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arról, hogy hol legyen a 2026-os torna.

A futballtörténelem első 48 csapatos vb-jére két pályázat érkezett, és a FIFA tanácsa vasárnap közölte, hogy mindkét jelentkező átment az „utolsó rostán”, így szerdán mindkettőre lehet szavazni. Ehhez a legfontosabb területekre – többek között a stadionokra és szállásokra – koncentráló értékelésnél ötből legalább két pontot el kellett érniük, és

  • Marokkó 2,7, míg
  • Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közös kandidálása 4 pontot kapott.
  • A 206 tagszövetség küldötteire hatással lehet, hogy az amerikaiak 14,3 milliárd dolláros bevételt ígérnek, csaknem kétszer annyit, mint az ötödször pályázó észak-afrikaiak.

    Fotó: AFP

    Egy neve elhallgatását kérő, magasrangú FIFA-tag szerint a marokkóiak Afrikából 40-45 szavazatra számíthatnak a lehetséges 53-ból, Ázsiából a 46 országból 20-25-en támogathatják őket, ehhez járul néhány európai voks – például a francia.

    Óceánia még nem döntött a kérdésben, Dél-Amerika pedig egységesen az északi trió mögött áll.

    A dpa német hírügynökség által megrendelt felmérés szerint 48 százalék az esély, hogy a hármas kandidálás nyer, Marokkóra csak a küldöttek 21 százaléka szavazna.

    Befolyásolhatja a döntést Donald Trump is, az Egyesült Államok elnöke szokásos modorában többször kinyilvánította, hogy aki nem az amerikai pályázatra voksol, azt ellenségnek tekinti.

    „Remélem, hogy a választást nem befolyásolja nagyon a politika” – nyilatkozott erre utalva Gianni Infantino FIFA-elnök.

    Az oroszországi világbajnokság csütörtöki rajtját megelőző szerdai kongresszus magyar idő szerint 8 órakor kezdődik, a programban szerepel többek között az új FIFA-alelnök, a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) vezető Csányi Sándor beiktatása is.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.