BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mérsékelt jelölt nyert Iránban, visszatérhet az atomalku

Maszúd Peszeskján programjának része az atomalku feltámasztása és a társadalmi reformok is. Az iráni elnökválasztáson ellenfele a keményvonalas Szaíd Dzsalili volt.

Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter győzött az iráni elnökválasztáson – közölte szombat reggel Mohszen Eszlami, az iráni választási hatóság szóvivője az állami televízióban.

iráni elnökválasztás
Az iráni elnökválasztás győztese, a mérsékelt Maszúd Peszeskján / Fotó: Hossein Beris / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Alacsony részvétel mellett győzött Peszeskján az iráni elnökválasztáson

Peszeskján a pénteken tartott második fordulóban a voksok 53,7 százalékát szerezte meg, míg kihívója, Szaíd Dzsalili egykori nukleáris tárgyaló a szavazatok 44,3 százalékát. Az iráni választópolgárok 49,8 százaléka járult az urnák elé. 

Bár Dzsalili vett részt a nukleáris tárgyalásokban, az atomalku felélesztése a mérsékeltnek tartott Peszeskján programjában szerepelt.

Az Ebrahim Raiszi elnök májusi helikopter-balesete miatt szükségessé vált elnökválasztáson a választóhelyiségek az iráni belügyminisztérium által engedélyezett többszöri hosszabbítás miatt szombaton, a késő esti órákig nyitva tarthattak.

A győztes jelölt 69 éves és az ország északnyugati részéből származik, a szomszédos Irakkal vívott háború (1980–1988) idején orvosi tanulmányokat folytatott, és egy ideig a frontvonalon is szolgált. A háborút követően szívsebészként folytatta karrierjét Tabríz városában. 

Mohammed Hatami elnöksége alatt, 2001 és 2005 között egészségügyi miniszterként is szolgált.

Az orvosból lett politikus az elnökválasztás során a kormányzat és a nép közötti új bizalom kiépítésével kampányolt a politikai és gazdasági nehézségek orvoslására, és a Nyugattal ápolt kapcsolatok javítását szorgalmazta. Televíziós vitákban olyan konzervatív politikusként jellemezte magát, aki hisz a reformok szükségességében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.