BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezuhant az izraeli űrszonda

Izraelnek hetedik országként sikerült Hold körüli pályára állítania egy eszközt.

Az izraeli űrszonda állását mérő eszköz meghibásodása és az ezt követő láncreakció vezetett ahhoz, hogy lezuhant az izraeliek első, magánforrásokból finanszírozott műholdja csütörtök este a Holdra szállás közben – mondta Pacher Tibor egyetemi tanár az M1-en

A Puli Space Projekt vezetője szerint leállt a műhold hajtóműve ezért a szonda belecsapódott a Hold felszínébe. Az eredeti tervek szerint az eszköz a mágneses tereket is vizsgálta volna, mivel azokról a tudósok most is nagyon keveset tudnak.

Fotó: AFP

Pacher Tibor a Holdba csapódás ellenére óriási sikernek nevezte a küldetést, mert Izraelnek hetedik országként sikerült Hold körüli pályára állítania egy eszközt, amelyet nem kormányok, hanem magánforrásból finanszíroztak. Hozzátette: egyre népszerűbbek a magánadakozásból futó űrkutatási projektek, németek, amerikaiak, japánok és indiaiak is ebben a formában szeretnének eszközt juttatni az űrbe.

A csütörtök esti leszállási művelet során a Holdtól 14 kilométerre a Beresit hajtóműve váratlanul kikapcsolt, a holdszonda kapcsolata először megszakadt, majd ismét helyreállt a földi irányítással. Rövid idővel később azonban végleg eltűntek a jelei.

A szakemberek szerint

nem sikerült eléggé lelassítani a járművet, amely így belecsapódott a Hold felszínébe és összetört. A hiba okát egyelőre nem tudják a szakemberek, de megpróbálják megismerni az adatok elemzésével.

Az űrjárművet megalkotó SpaceIL nevű vállalkozás elnöke, Morris Kahn dél-afrikai-izraeli milliomos üzletember azt nyilatkozta a Jediót Ahronót című újság honlapjának, hogy ezzel együtt óriási eredményt értek el, és megköszönte a Beresit építésében részt vevő mérnökök munkáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.