BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok nyerhetik az amerikai választást

Moszkva továbbra is arra törekszik, hogy beavatkozzon az amerikai választási folyamatba – hangsúlyozta kedden Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.

A szenátus igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson Wray leszögezte: „az oroszok abszolút eltökéltek, hogy megpróbálnak beavatkozni a választási folyamatunkba”.

Mindazon intézkedések, amelyeket meghoztunk, nem rettentették el Oroszországot? A szankciók és a nyilatkozatok ellenére még mindig ezt akarják?

– tette fel a kérdést Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, a bizottság republikánus elnöke. Wray igenlően válaszolt, hozzátéve, hogy „még mindig nem eléggé rettentettük el őket”.

Az Egyesült Államok korábban – a 2016-os elnökválasztásokba történt beavatkozások miatt – szankciókat hozott orosz katonai hírszerzők és orosz oligarchák ellen, de a kongresszusban sok törvényhozó mind a mai napig további és keményebb szankciókat sürget.

Fotó: AFP

A meghallgatáson Wray szólt Kínáról is. Kifejtette, hogy Kína minden más országnál – beleértve Oroszországot is – komolyabb veszélyt jelent az amerikai elhárítás számára. Elmondta: az FBI több mint ezer ügyben folytat nyomozást ipari kémkedés és szellemi tulajdon ellopása miatt.

A nyomozások elsöprő többségében a szálak Kínába vezetnek.

Az FBI igazgatója kitért belpolitikai kérdésekre is. Arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az elmúlt kilenc hónapban körülbelül száz esetben történt letartóztatás belföldi terrorizmus gyanúja miatt, közülük nem egy esetben fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali személyeket vettek őrizetbe. Egyben arra figyelmeztetett, hogy

a belföldi terrorizmus vagy a gyűlöletből elkövetett bűncselekmény, ideológiától függetlenül rendkívül komoly veszély.

Christopher Wray meghallgatása után az FBI szóvivője pontosított: mintegy kilencven estben történt letartóztatás belföldi terrorizmus és száz esetben nemzetközi terrorizmus gyanúja miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.