BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntöttek Luxembourgban a Tibor-Transról

Egy a magyar piacot is érintő nemzetközi kartell károsultjai a magyar bíróságok előtt is benyújthatják a kartell miatt Magyarországon keletkezett káruk megtérítésére irányuló keresetet – döntött hétfőn az Európai Bíróság.

Az Európai Bizottság egy 2016. július 19-én meghozott határozatában megállapította, hogy

15 vállalkozás csaknem másfél évtizeden keresztül versenykorlátozó megállapodások alkalmazásával torzította a versenyt a közepes és a nehéz tehergépjárművek piacán.

E megállapodások az Európai Gazdasági Térség (az EU + Norvégia, Izland és Liechtenstein) piacát érintették, és az árazás, az áremelések, valamint a szennyezőanyag-kibocsátást szabályozó technológia bevezetésével járó költségek kezelésének összehangolására irányultak – olvasható a bíróság közleményében.

Egy magyarországi szállítási vállalkozás az említett kartell egyik szereplőjével, a holland DAF Trucks NV-vel szemben keresetet indított a magyar bíróságok előtt a versenykorlátozó megállapodásokból eredő állítólagos kárának megtérítését kérve. E kár a magyar cég állítása szerint abból keletkezett, hogy e megállapodások alkalmazása miatt csak torzított (túlzottan magas) áron tudott tehergépjárműveket beszerezni a kartellben érintett vállalkozásoktól. A magyar cég a szóban forgó pert az uniós joghatósági rendelet azon rendelkezése alapján indította meg Magyarországon a hollandiai székhelyű, és ezért e rendelet alapján főszabály szerint Hollandiában perelhető DAF Trucks NV ellen, amely szerint a szerződésen kívül okozott károk megtérítése iránti kereset annak a helynek a bírósága előtt is megindítható, ahol a káresemény bekövetkezett vagy bekövetkezhet.

Képünk illusztráció
Fotó: MW

Az ügyet tárgyaló Győri Ítélőtábla azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy a magyar bíróságoknak a rendelet alapján van-e joghatóságuk a magyar cég által indított kártérítési kereset elbírálására.

Győrben bírálhatják el a kártérítési keresetet

Az Európai Bíróság ítéletében kiemelte, hogy

amennyiben a versenyellenes magatartással érintett piac abban a tagállamban található, amelynek területén a hivatkozott kár állítólag bekövetkezett, úgy a rendeletnek a kártérítési perekre vonatkozó szabálya alkalmazásának szempontjából úgy kell tekinteni, hogy a kár bekövetkezésének helye ebben a tagállamban található.

A bíróság megállapította, hogy a jelen ügy körülményei között a Győri Ítélőtáblának joghatósága van a Tibor-Trans által a DAF Trucks NV ellen indított kártérítési kereset elbírálására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.