BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brit kormány cáfolja, hogy megállapodás nélküli Brexitre játszik

Pedig az EU azt gondolja, hogy a konzervatív brit kormánynak pont ez az „első számú forgatókönyve.”

Az Európai Unió szerint a Boris Johnson vezette konzervatív brit kormány „első számú forgatókönyve”, hogy megállapodás nélkül szűnik meg az Egyesült Királyság EU-tagsága (Brexit) – jelentették kedden egybehangzóan brit lapok uniós forrásokra hivatkozva.

Reagálásában a brit kormány visszautasította az állításokat, melyek szerint nem akar tárgyalni az EU-val, és arra törekszik, hogy az egyeztetések kudarcba fulladjanak, elérve így a megállapodás nélküli Brexitet.

Fotó: Shutterstock

A The Guardian című baloldali és a The Daily Telegraph című konzervatív lap egy magas rangú európai uniós diplomatára hivatkozva azt írta, az európai uniós Brexit-tárgyalók arról tájékoztatták az uniós diplomatákat, hogy

jelenleg nincs alapja a „tartalmas tárgyalásoknak”, és az egyeztetések visszajutottak a három évvel ezelőtti állapotukba.

A BBC brit közszolgálati média brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a tisztségviselők vasárnap olyan egyeztetést követően tájékoztatták a diplomatákat, amelyen az EU-tárgyalók, Stephen Barclay brit Brexit-miniszter és David Frost, a brit kormányfő európai ügyekkel foglalkozó képviselője vett részt.

Egyértelmű volt, hogy a briteknek nincs más céljuk. Nem akarnak tárgyalni, ahhoz szükség lenne tervre

– idézték a diplomatát.

Frost megismételte Boris Johnson álláspontját az ír-északír tartalékmegoldás elvetéséről, valamint aggodalmainak adott hangot a brit tagság megszűnésének anyagi vonatkozásaival és az Európai Bíróság szerepéről szóló javaslatokkal kapcsolatban is.

Változtatniuk kell

A július 24. óta hivatalban lévő új brit kormányfő, Boris Johnson hivatalának egyik szóvivője kedden kijelentette: az Európai Uniónak változtatnia kell hozzáállásán. „A miniszterelnök találkozni akar az EU vezetőivel, és új megállapodást szorgalmaz, amely nem tartalmazza az antidemokratikus tartalékmegoldást” – fűzte hozzá, arra utalva, hogy az előző brit kormányfő, Theresa May által tavaly novemberben elért megállapodásból – amelyet a brit parlament alsóháza háromszor is elutasított – törölni kell az ír-északír határ fizikai ellenőrzésének elkerülését lehetővé tévő tartalékmegoldást (backstop).

Fejfájást okoz a Brexit a briteknek: egy több tízezer háztartás bevonásával készült hosszú távú vizsgálat kimutatta, hogy azoknak, akik a brit európai uniós tagság fenntartására szavaztak a 2016-os referendumon, a krónikus migrénhez fogható stresszt okoz a kilépés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.